Život i djelo: Branimir Štulić

Dug je put do vječnosti i mi ga prelazimo šutke i u miru.
– Johnny (stih iz pjesme Teško vrijeme)

Branimir Johnny Štulić

Život i djelo: Branimir Štulić

Branimir Johnny Štulić, pjesnik, muzičar i filozof, rođen je 11. 04. 1953. godine u Skoplju. Budući da mu je otac bio vojno lice, ubrzo dobija premještaj te se sele u Jastrebarsko nadomak Zagreba 1958. godine. 1960. godine, porodica se seli u Zagreb, naseljo Trnsko gdje Johnny pohađa osnovnu školu. Srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Zagrebu, gdje maturira 1972. godine sa radom Pariška komuna – radom o socijalnim i društvenim manama. Maturalni rad mu je ocijenjen kao odličan, iz povijesti je imao četvorku, ali je iz hrvatskosrpskog jezika i književnosti budući cijenjeni rock-poeta dobio samo – dvojku. Ukupna završna ocijena bila mu je vrlo dobar. Prije fakulteta želio je završiti vojni rok. U vojsku se prijavio 1973. godine zbog prevelike popunjenosti ali je brzo odustao te započeo studij filozofije. Studij filozofije nikada ne privodi kraju, te je u toku studija više puta mijenjao studijsku grupu, da bi na kraju završio na studiju sociologije. No i tu se Johnny ne zadržava dugo, te 1979. godine osniva bend -Azra.

Azra je riječ arapskog porijekla, a na našem jeziku označava čistoću, nevinost. Značenja imena Azra objasnio je Štulićev prjatelj i junak Štulićeve pjesme Jablan – Đoko Anarhist. Naime Azra označava pijesak, očišćen nakon pješčane oluje koju još nikakav vanjski faktor nije dodirnuo. Muzika i tekstovi pjesama Azre su protkani dozom sevdaha koju je nosio Štulić u sebi, sa dubokim razumijevanjem biti čovjeka. Njegove pjesme, kao i njegov lik su odraz prosvjećene i promišljene anarhije, koja ne trpi učmalost laži, prevare i obmane.

1984. godine Štulić odlazi u Holandiju gdje upoznaje buduću ženu Jozefinu Frudmajer. 1987. godine se vraća u Jugoslaviju, dovodeći sa sobom basistu Stephena Kippa. 1991. godine Johnny Štulić, shvativši “njih”, napušta Balkan.

Orginalnu postavu Azre su činili:
– Branimir Štulić (Johnny): vokal i gitara
– Boris Leiner: bubnjevi i vokal
– Mišo Hrnjak: bas gitara.

Najveći muzički uticaj na Štulića su ostavili Beatlesi, koji prema njegovim riječima iz njegova prvog intervjua datog u Poletu 1980. godine za njega predstavljaju trajnu fascinaciju u životu i muzici: Beatlesi uvijek i svuda. Kada sam ih 1964. godine prvi put čuo, a bio sam tada u Jastrebarskom, nijedna mi stvar u životu nije bila jasna i ništa nisam znao. Ni u školi nije bilo nikoga tko bi znao nešto više. Možda shvaćaš kako je to kad na radiju čuješ nešto što uopće ne razumiješ, ali te ponese. Čim sam to čuo, riknuo sam.

O grupi Azra, i Štulućevom radu napravljeno je niz studija, tekstova i dokumentaraca, te ovom prilikom upućujem čitaoce na dva izvora:
– Dokumentarni film iz 2005. godine autorice Ines Pletikos, pod nazivom Kad Miki kaže da se boji, – Biografska knjiga koju je napisao novinar i muzički kritičar Hrvoje Horvat, pod nazivom Biografja: Štulić.

Pametni i knjiški ljudi

Večeras sam s Cerom bio u Kavkazu uz pljuge i pivo,
raspravljali smo mnoge stvari i kužili svijet…
Čeri spike nikad dosta, pita me o planovima
Smije mi se, baca foru da osniva band

A u sebi nemoć krije da promijeni stil, manire
Da zablista u onom u čemu je jak
Jer i on kao i drugi
Pametni i knjiški ljudi
Istrošio se vremenom skroz na skroz

A vani kiša i dalje sipa, ništa novo pod neonom
Šankerica bocom Bozi istjeruje dug
Kazem Ceri da smo stranci kao sto to i Morrison reče
Usamljeni marginalci, polu-svijet…
A Čera me i dalje sluša, pije pivu, pljugu duva
Gleda nekud u daljinu, u noć

Jer i on kao i drugi
Pametni i knjiški ljudi
Istrošio se vremenom skroz na skroz

Diskografija:


Azra (1980.);
Sunčana strana ulice (1981.);
Ravno do dna (1982.);
Filigranski pločnici (1982.);
Kad fazani lete (1983.);
Krivo srastanje (1983.);
Između krajnosti (1987.);
Zadovoljština (1988.);
Reket Roll iz šume Striborove (1996.).

Knjige i prijevodi:


Kali Juga (Kali Juga je Štulićev ep bez stiha, pjesma bez muzike o kalima Juga, kaljuzi Juge. Razmišljajući o pričama i mislima antičkih stvaralaca Johnny progovara o svom dobu, o svom djetinjstvu, mladosti i zemlji koja više ne postoji a koja je njegova zemlja). 

Trijada (Trijada obuhvata filozofske priče i misli trojice mislilaca: Lao Cea, Empedokla i Džen Luana. Preuzimajući građu iz različitih izvora Štulić prenosi i biografske karakteristike i priče o Lao Ceu i Empedoklu, a kroz raspravu o sličnostima i razlikama budizma i taoizma).

– Homer – Odiseja (djelo prevedeno kao Božanska Odiseja)

– Tukidid – Peloponeski rat

– Ksneofont – Uspinjanje Helenština (Ksenofontovo Uspinjanje je priča o usponu i padu mladog spartanskog kraljevića i čuvenog vojskovođe Kira nakon završetka Peloponeskog rata i pobjede Sparte).

Zbornik (Ovaj zbornik obuhvata radove sljedećih autora: Plutarhove zapise o Likurgu, Tezeju i Pelopidi, Ksenofontov Ustav Atinjana i Lakedemonjana, priču Plutarha Svetonija o Gaju Juliju Cezaru, Zabilješke uz `Liriku Itake Miloša Crnjanskog i Kad su cvjetale tikve Dragoslava Mihailović).


Autor: Senad Arnaut

Upute na tekst:

Ines Pletikos, Kad Miki kaže da se boji.
Hrvoje Horvat, Biografja: Štulić.

Podržite naš rad čitanjem i dijeljenjem naših tekstova sa vašim prijateljima. 
Hvala! ❤