Da li muškarci mogu biti feministi?

Rubrika: Feministička kritika društva

Da li muškarci mogu biti feministi?

Mnogo je važno da muškarci budu dio feminističke akcije i borbe. U toj borbi je od velikog značaja perspektiva i podrška muškaraca iz niza razloga, ali treba navesti taj da su i oni na izvjestan način žrtve patrijarhata. A to se najbolje pokazuje u tome da strogo utvrđena tradicionalna podjela rodnih uloga ne dopušta, kako ženama, tako ni muškarcima da se izdignu iznad rodnih normativa i oslobode se uspostavljene rodne kulture. Da bi feminizam ostvario cilj, muškarci moraju sudjelovati u borbi. Muškarci snose veću odgovornost za okončanje ugnjetavanja žena jer su oni u patrijarhatu glavni počinitelji tog ugnjetavanja. Ali mogu li to muškarci tako da postanu feministi? Iako se vjeruje da muškarci mogu biti profeministički i antiseksistički orijentirani, ne mislim da mogu biti feministi u užem smislu riječi u današnjem društvu. Muškarci se u patrijarhalnom sistemu ne mogu distancirati od svoje moći i privilegija u odnosu prema ženama. Da bi bio feminist, osoba mora biti član dotične skupine (odnosno žena) ne samo uslijed klasifikacije već i zbog unošenja neposrednog iskustva u teoriju i praksu.

Sve to daje sliku patrijarhalne uslovljenosti – ne samo žena nego i muškaraca – s obzirom na to da su i oni “učeni da oslikavaju snagu, izdržljivost, emotivnu suzdržanost, agresivnost, samodovoljnost, natjecateljski duh”. (Bećirbašić, 2011)

Ako muškarci ne mogu biti feministi, kako mogu biti dio feminističke akcije? Obraća li se feminizam samo ženama ili i muškarcima? Vratimo se ponovno na tezu da je feminizam, zapravo i musko pitanje ili i šire od toga, da je feminizam za sve. Tu je feminizam polazisna tacka svim ljudima koji ne pristaju da se pomire sa svijetom u kojem vlada nasilje, strah, nacionalizam, dualizam, odnose koji su ustanovili potčinjene kategorije, niža bića, koja nikada nisu priznata kao potpuno ljudska… (Touraine, 2011)

Ovako uređen sistem vrijednosti, zasnovan na hijerarhijskoj moći i dominaciji muškarca nad ženom nije stvar prošlosti već je, unatoč brojnim emancipacijskim iskoracima, još prisutan u 21. stoljeću – u vremenu kada “žene širom svijeta uživaju prava i mogućnosti o kojima prve feministkinje nisu mogle ni da sanjaju”. (Zaharijević, 2013)

„Umjesto feminističkih ciljeva, danas često imamo problem sa tobože osnažujućim narativima da žena treba da bude uspješna, jaka, nesalomljiva, nasmijana, dotjerana ukrako ‘zmaj’. Međutim, pravi fokus treba da bude na muškarcima, na njihovim privilegijama i da izmijenimo narativ toksičnog maskuliniteta – sama Gloria Steiman kaže da smo počeli/e da odgajamo kćerke kao sinove, ali samo nekolicina nas ima hrabrosti da odgaja sinove kao kćerke.“

Selma Kešetović

Nizar Kabani je bio sirijski pjesnik. Kada mu je bilo petnaest godina, njegova sestra je pocinila je samoubistvo jer nije htjela da se uda za muskarca kojeg nije voljela. Taj dogadjaj je, zauvijek obiljezio Kabanija, te je njegova misija postala pisati o polozaju zena u sirijskom drustvu i arapskom svijetu. Njegova poezija, u najmanju ruku je bila iznenadjujuca. Za razliku od drugih pjesnika, bavio se temama ljubavi i feminizma… Poezija ljubavi i boli, poezija drustvene pravde. Tako je jedna od njegovih revolucionarnih pjesama bila: Ja sam zena/ Ja sam zena/ Dan kada sam dosla na ovaj svijet/ Gledala sam u oci svoje pogubljene.

Pismo iz vode,  Nizar Kabani


„Ako si jak
Spasi me iz ovog okeana
Jer ne znam plivati
Plavi talasi u tvojim očima
Odvuci me u dubine
Ako si jak.. izvuci me
Ko je ovaj alem..
Ne znam umjetnost pluta
Plavi val u tvojim očima.. vuče me prema dolje
Plava.. plava
Ništa osim plave boje
Nemam iskustva u ljubavi
I nemam brod
A ja nemam iskustva
U ljubavi.. a ja nemam brod..
Ako sam ti draga
Onda me uzmi za ruku
Jer sam puna želja
Od glave do stopala
Dišem pod vodom
Ja se davim
Davim se
Davim…
Ako si prijatelj.. uzmi me za ruku
Dišem pod vodom..
Davim se..
Udavi se..
Udavi se..“

Autor: Zerina Hasanica