Život i djelo: Nikola Tesla


Nikola Tesla (Smiljan, 10. jul 1856. – New York, 7. januar 1943. godine)

Tesla je rođen oko ponoći između 9. i 10. Jula 1856. godine, za vrijeme velike grmljavinske oluje. Prema legendi, babica je vremenske nepogode proglasila kao loš znak, a malog Teslu nazvala djetetom tame. Teslina majka, Georgina je tada oštro odgovorila: Ne! On će biti dijete svjetlosti!

O Nikoli Tesli su napisane hiljade stranica, snimljene su stotine hiljada metara filmske trake. Ja ću se baviti nečim što bih nazvala propuštenom historijom, nestalim tragovima Teslinog boravka na zemlji i u vremenu. Biografije su ga prozvale čovjekom izvan svojeg vremena, izumiteljem modernog doba. Cijenjeni izumitelj jedna je od najpoznatijih historijskih ličnosti, a utjelovljuje arhetip usamljenog vizionara, koga društvo ne razumije, a bori se za bolji i pravedniji svijet. Često je nazivan ocem modernog elektroničkog doba, najvećim čovjekom koji je htio svijet opskrbiti besplatnom energijom. Zbog toga je javna predodžba o Nikoli Tesli više mit koji su stvorile generacije političara, novinara… Stvarni Tesla je bio iznimno talentovan, ali je bio daleko od neshvaćenog genija.

Svi svojataju Teslu

Nikola Tesla je rođen u selu Smiljani na području današnje Hrvatske, a dobro su poznate prepirke Hrvatske i Srbije oko njegovog porijekla. Amerikanci ga prisvajaju jer je većinu života proveo u SAD-u, prisvaja ga i Austrija jer je osnovno obrazovanje stekao u Grazu, prisvaja ga i Rumunjska naglašavajući sličnost prezimena Tesla sa riječima u rumunjskom jeziku. Pokušali su da ga prisvoje i Grci, ističući da je Teslin otac bio svećenik u grčkoj patrijaršiji…

26.maja 1936. godine, dr Maček uputio je čestitku Nikoli Tesli, naslovljenu na njegov dom u hotelu Njujorker. U tom pismu, na koje je Tesla odgovorio, dr Maček mu piše: Velikom sinu naroda srpskog, a domovine Hrvatske, vođi čovječanstva u borbi sa prirodom čestita u ime hrvatskog naroda, dr Vlatko Maček.

Cijelo Teslino pismo odgovora glasi: Hvala na mnogo cijenjenoj čestitki i počasti, jednako se ponosim moga srpskog roda i moje hrvatske domovine, živjeli svi Jugoslaveni, u potpisu Nikola Tesla.

Slobodna energija svima

Tesli se pripisuje namjera da čitavom svijetu osigura besplatnu električnu energiju iako je ona vrlo problematična s tehničke strane. Bežićni prijenos energije razvija se stoljećima, ali pati od velikog gubitka energije s porastom udaljenosti, a postoji sumnja da je poguban za ptice, životinje i da bi mogao izazvati rak kod ljudi. Tesline tvrdnje o širenju elektromagnetskih signala čitavim planetom putem jednog odašiljača potpuno su se protivile tadašnjim fizikalnim zakonima. Tesla je bio na pravom tragu, ali su njegova objašnjenja bila u formi teorije koja nije imala logičkog smisla.

Nikola Tesla i Mark Twain

Nikola Tesla i legendarni Mark Twain bili su prijatelji koji su se susreli u jednom klubu. Twain je nastojao često posjećivati Teslu jer mu se sviđala njegova neobična ličnost, a fascinirao ga je razvoj z. Tesla je navodno čitao Twainove knjige još u svojoj mladosti. Twain je zaslužan za tvrdnju da je Teslin indukcijski motor najvažniji patent od telefona. Jednom prilikom Tesla je preplašio Twaina (koji je često imao probavnih problema) toliko da je on morao na zahod od straha. Naime, Tesla je demonstrirao rad visokofrekventnog oscilatora koji je zbog jakih vibracija stvarao dojam zemljotresa osobama u njegovoj blizini. Twain je nakon nešto više od minute morao pobjeći.

Tesla u popularnoj kulturi

U filmu Christophera Nolana Prestiž (2006), Teslu glumi David Bowie, a tamo se pojavljuje kao izumitelj stroja za dupliciranje ljudi. U filmu Tomorrowland (2015) Tesla se navodi kao jedan od vođa tajne znanstvene organizacije (uz Julesa Vernea, Gustavea Eiffela i Thomasa Edisona) te je otkrivač paralelne dimenzije koja je predmet radnje filma. Tesla se pojavljuje i u nizu serija – u Warehouse 13 spominju se Teslini izumi, a u seriji Sanctuary Tesla je neka vrsta vampira koji želi upravljati svijetom.

Neka budućnost kaže istinu i procijeni svakoga u skladu s njegovim radom i postignućima. Sadašnjost je njihova; a budućnost, za koju sam zaista radio, je moja.
Nikola Tesla

Autorica: Zerina Hasanica