Rječnik simbola: Ruža

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Rječnik simbola: Ruža

U antici su ruže bile povezane sa mitom o Adonisu, Afroditinom ljubavniku,od čije su krvi nastale prve ruže. Tako su ruže postale simbol ljubavi koja prevazilazi sve granice, pa čak i smrt, kao i uskrusnuće.

Rimska svetkovina Rosalia, bila je dio kulta mrtvih još od prvog stoljeća nakon Kristove smrti, a slavila se na različite datume u različitim podnebljima, ali uvijek između 11. maja i 15. jula. Ova svetkovina održana je i do danas u Italiji, gdje se slavi tzv. domenica rosata.

Učesnici Dionizovih festivala, ukrašavani su girlandama od ruža, jer se smatralo da ruže imaju mogućnost prikrivanja opijajućeg djelovanja vina, čime sprječavaju da učesnici festivala pijani ispričaju određene tajne. Tako je ruža postala simbol diskretnosti, a izrezbarena ruža sa pet latica postala je simbol profesija. Tako termin „Sub rosa“, što u pravnoj djelatnosti označava skrivanje ispod pečata tajnovitosti, doslovno znači“ispod ruže“. 

U krščanskoj simbolici, crvena ruža predstavlja krv koju je Isus prolio na križu, ali i božansku ljubav (rosa candida u Danteovoj Božanskoj komediji). Trubaduri su, međutim, u ruži vidjeli, opipljiv simbol ovosvjetovne ljubavi, i ova tradicija se nastavlja sve do našeg vremena. S druge strane, bijela ruža predstavlja simbol smrti. Krščanska ikonografija je od ruže načinila simbol djevice Marije, Kraljice Neba, ali i simbol djevičansstva: u Srednjem vijeku samo je djevicama bilo dozvoljeno da nose girlande i ukrase od ruža, a i Madonna je na prikazima često ukrašena ružama.

U alhemiji crvena i bijela ruža simboliziraju tradicionalnu dualnost crveno-bijelo, te osnovne elemente sumpor i živu, dok ruža sa sedam koncentričnih krugova-latica predstavlja sedam metala i njima odgovarajuće planete. Povezivanje križa i ruže, dovelo je do nastanka specifičnog kršćanskog bratstva pod nazivom Rosicrucians (ili collegium philosophicum), što datira iz perioda Renesanse. Njihov simbol, ruža sa pet listova na križu, podjeća na lični pečat Martina Luthera, na kojem križ izranja iz srca koje je smješteno u središtu petolisne ruže. Grb Johanna Valentina Andree (1586-1654), kroz čije spise u Rosikrucijanci postali poznati u cijelom svijetu, bio je križ sv. Andreja (u formi slova X) sa ružom na svakom kraku.

Ruža igra važnu ulogu u simbolizmu slobodnih zidara. Tri ruže su smještene na Masonov grob. Tri ruže St. Johna predstavljaju svjetlost, ljubav i život: na masonski praznik, „dan Sv. Johna“, 24. juna, oltar se ukrašava sa ružama u tri različite boje.

Ovi se simboli javljaju u Goetheovoj poemi Tajne u kojoj se opisuje križ okružen ružama: Ko je stavio ruže na križ?/ Girlanda nabubri, okružuje drvo na svakoj strani, / Donosi mekoću njegovim krutim rubovima;/ I najlakši srebreni oblaci plutaju sa nestrpljenjem,/ Iz središta teče sveti život,/ U tri toka sa jednog izvora,…//. Barokni pjesnik W.H. von Hohberg 1675. godine zabilježio je kako svaka ruža ima svoj trn: Jer nikada nije viđena ruža, koja nema trna,/ Takvi su i ljudi, također, zanimljiv spoj, gdje god da se okreneš,/ Neki su, oni božanski, narod Gospoda;/ Dok će drugi, zli, sa sigurnošću gorjeti //.

U tradicionalnom kineskom simbolizmu ruže su manje važne nego na zapadu: predstavljaju mladost bez neke posebne povezanosti sa ljubavlju.

Bockler u svojoj Heraldici piše o ruži: Cvijeće općenito simbolizira stanje cvjetanja, rasta punog sreće i nade koja će biti produžena u plemićkoj krvnoj liniji, te njihovim božanskim djelima. Jedan od tih cvjetova je ruža, čiji se kraljevski položaj među cvijećem može objasniti njenom specifičnom povezanošću sa udobnošću, velikodušnošću i tajnovitošću. Crvene ruže neupitno su povezane sa crvenilom krvi koja se mora proliti za slobodu, za domovinu, za crkvu: kao što crvena ruža milosti božijom raste i raste, tako i heroj mora biti spreman da u svakom trenutku prolije svoju krv. Ruže su postale i vojna insignia, jer su Rimljani vjerovali da je Mars rođen iz ruže. (1688). 

Kao i ljiljan, ruža se u heraldici javlja u visoko stiliziranoj formi, kao cvijet gledan odozgo, sa listovima koji se savijaju ka unutra: ne samo ruža sa pet, nego i sam šest ili osam listova, a javljaju se i u srebrenoj ili zlatnoj boji, pored uobičajene crvene. Ruže su najpoznatije u engleskoj heraldici, a naročit su simbol kuća York (bijela ruža) i Lancaster (crvena ruža); zbog čega se i sukob ovih porodica naziva „rat ruža“. Tudorova ruža je specifičan spoj York i Lancaster ruže. Grb grada Southamptona sadrži jednu crvenu i dvije bijele ruže. U Njemačkoj se na grbu princeze od Lippe i na grbovima barona iz Altenburga prikazuju ruže, kao i na grbovima gradova Lemgo i Lippstadt.

Prevela: Zerina Kulović

Prijevod teksta iz knjige A Dictionary of Symbolism: Cultural Icons and Meaning Behind Them (Hans Biedermann).

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Podržite naš rad čitanjem i dijeljenjem naših tekstova sa vašim prijateljima. 
Hvala! 🙂