Fjodor Mihajlovič Dostojevski: “Roman u devet pisama”, Pismo 8. i 9.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Roman u devet pisama

Pismo 8.

Šesnaestog novembra Petar Ivanič dobija preko gradske pošte na svoje ime dva pisma. Otvorio je prvo, izvadio originalno savijeno pisamce na ružičastoj hartiji. Rukopis je bio njegove žene. Upućeno je Jevgeniju Nikolajiču, dana 2-og novembra. U koverti nije bilo više ničega. Petar Ivanovič čita:

Mili Eugene! Juče nikako nije bilo moguće. Muž je bio kod kuće cijele večeri. Sutra dođi obavezno, tačno u jedanaest. U pola jedanaest muž odlazi u Carstvo, i vraća se u ponoć. Bila sam bijesna cijele noći. Zahvaljujem na upućenim vijestima i prepisci. Koliko hrpa hartije! Zar je sve to ona napisala? Uostalom stil je njen; hvala ti, vidim da me voliš. Ne ljuti se za jučer i dođi sutra, preklinjem te.

Petar Ivanič otvara drugo pismo.

Petre Ivaniču!

Moja noga i bez vašeg pisma ne bi prekoračila vaš prag; bez potrebe ste izvoljeli hartiju škrabati.

Iduće nedjelje odlazim u Simbirsk; a ostaje vam Jevgenije Nikolajič; svaku sreću želim, a za kaljače se ne sekirajte.

Pismo 9.

Sedamnaestog novembra Ivan Petrovič prima preko gradske pošte na svoje ime dva pisma. Otvara prvi koverat, vadi pisamce, nemarno i na brzinu ispisano. Rukopis je njegove žene; upućeno je Jevgeniju Nikolajiču, dana 4-og augusta. U omotu nije bilo više ničega. Ivan Petrovič čita:

Zbogom, zbogom, Jevgenije Nikolajiču! Neka vas Gospod i za to nagradi. Budite srećni, a moja sudbina je gorka; strašno! Vi ste tako htjeli. Da nije bilo tetke, ja bih vam se povjerila sasvim. Ne podsmijavajte se ni meni ni tetkici. Sutra se vjenčavam. Tetkici je milo što se našao dobar čovjek koji se ženi bez miraza. Ja sam ga prvi put pažljivo zagledala danas. Izgleda da je dobar. Žurim se. Zbogom, zbogom… dragi moj! Sjetite me se ponekad; a ja vas nikada neću zaboraviti. Zbogom! I ovo posljednje pismo potpisaću kao i prvo… sjećate se?

Tatjana

U drugom pismu pisalo je ovo:

Ivane Petroviču! Sutra ćete dobiti nove kaljače: ja nisam navikao da bilo šta uzimam iz tuđih džepova; isto tako ne volim da kupim po ulicama svakojake otpadke.

Jevgenije Nikolajič ovih dana putuje u Simbirsk, radi poslova svog dede, i zamolio me da se pobrinem za saputnika; da nećete vi?

Podržite naš rad čitanjem i dijeljenjem naših tekstova sa vašim prijateljima.
Hvala! 🙂