Veliki Gatsby u malim životima

Plakat za predstavu The Great Gatsby – British youth music theatre iz 2016. godine

This image has an empty alt attribute; its file name is kjhkhkkhc48d.png
Veliki Gatsby u malim životima

Da li ste čitali Velikog Gatsbyja i putovali do obala američih dvadesetih? F.Scott Fitzgerald dosta je promijenio američku književnu scenu svojim jazz-age (godine džeza) terminom kojeg on sam stvara objavljujući svoje romane. Njegov spomenuti roman mu je najviše pomogao u promatranju tog doba kao takve cjeline i objašnjenju kakvu je promjenu društvo tada doživjelo.

Radnja je smještena u New Yorku među bogatim žiteljima grada koji svoje večeri provode na famoznim zabavama gospodina Gatsbyja. Nikome nije jasno zašto dotični čovjek troši toliko novca na zabave u kojima toliko ni ne uživa, osim ako čeka nešto ili nekoga? Ženu kojoj se još uvijek nada? Sami početni opisi autentično nam prikazuju vrijeme i mjesto radnje: pominju se East Egg i West Egg, obale koje ne postoje i za koje se smatra da su aluzija na Long Island (dio New Yorka).

Sitni i „usputni“ događaji u romanu imaju zadatak da čitatelju objasne i prikažu drastično opadanje morala kod Amerikanaca poslije Drugog svjetskog rata, kao posljedica zanemarivanja tuge i boli koje je rat iznjedrio. Oženjen čovjek sasvim savjesno i normalno ima ljubavnicu, a to nikome nije čudno – čak ni njegovoj ženi. Prikazuje se nemilosrdnost i sebičnost za hvatanjem vlastitih prilika u životu te rađanje sasvim novog života Njujorčana. Autentičnost živopisa u romanu još jedna je odlika koja mu daje upečatljiv dojam. Ne postoji jasan prelazak iz radnje u radnju, neke se stvari dvosmisleno naglašavaju na način da se zapitate: zar trenutno nije bila scena sa tim likovima?  Radnju pripovijeda sporedni lik koji nam zapravo prepričava vlastito viđenje i doživljaj, subjektivno izražavajući svoju perspektivu stvari, što je pomalo zbunjujuće u hvatanju radnje, ali i dojmljivo jer se lakše utapamo u emocije koje nam se podudaraju s njime, ili razilaze.


Ono što roman još čini tako sjajnim jeste piščevo tkanje vlastitih emocija i zbilje u knjigu. Motiv Gatsbyjeve ljubavi prema ženi koja ga ne shvata samo je izloženi problem braka Scotta i Zelde Fitzgerald. Štaviše, rečenica koju izgovara Daisy kada promatra svoju bebu djevojčicu: Drago mi je da je djevojčica. I nadam se da će biti budala – to je najbolja stvar koju djevojka može imati na ovom svijetu ,biti lijepa mala budala se pripisuje Zeldi Fitzgerald koju je, navodno, izgovorila poslije rođenja njihove kćerke Frances Scott Fitzgerald. Mnogo monologa glavnog ženskog lika se pripisuje njegovoj supruzi i mnogi smatraju da su kompletna njena uloga i karakter izrađeni po njoj, a da roman samim time predstavlja njegove vlastite emocije i nedoumice u ljubavi prema suruzi.

Na kraju romana tematizira se pitanje čovjekovih snova i vjerovanja da će budućnost donijeti promjene. Ova pojava vezana je i za, tada pojam u usponu: American dream (američki san). Sam kraj govori o besmislenosti traganja za nečim nedokučivim, ali i tome da čovjek nema druge svrhe nego da pokuša dohvatiti to ne moguće

Sutra ćemo trčati brže, pružiti ruke dalje… I jednog lijepog dana.. I tako nepokolebljivo nastavljamo dalje, poput brodova koji plove protiv struje, a ona nas stalno nosi nazad u prošlost.

Jer čovjek mora da je na jedan prolazni začarani trenutak zadržao dah pred ovim kontinentom, primoran da se divi ljepotii veličanstvenosti koju niti je razumio niti želio, pa posljednji put u historiji licem u lice sa nečim srazmjernim njegovoj najvećoj sposobnosti da se začudi.

Motiv Američkog sna snažno se javlja kao kontrast dotadašnjem životu po pravilima i drastično odlazi u drugu krajnost: nema pravila. Društvo se opušta pod izgovorom da je dugo bilo zarobljeno u okovima nepisanog poretka, a Fitzgerald pokušava prikazati posljednice takve, odjednom nagle tranzicije normi. Ove promjene mijenjaju potpunu sliku žitelja Novog kontinenta: individualizam zauzima prvo mjesto. U tom bunilu i masi gdje svako pokušava ugrabiti svoje parče života, sudbine likova se isprepleću i zavisne su od poteza drugih: gdje je svako lovac, ko će biti žrtva? Žrtva je tu i saznaćete ko je kada se susretnete sa Gatsbyjem.


Autorka: Jasmina Ejubović

Upute na tekst:

The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald
The Great Gatsby Line That Came From Fitzgerald's Life—and Inspired a Novel – Joe Fassler
F. Scott Fitzgerald, Biography

This image has an empty alt attribute; its file name is kjhkhkkhc48d.png
Podržite naš rad čitanjem i dijeljenjem naših tekstova sa vašim prijateljima.
Hvala! ❤