Sakralna arhitektura i umjetnost

Notre-Dame de Paris

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Sakralna arhitektura i umjetnost

Sakralna arhitektura je religiozna arhitektonska praksa čija nastojanja se ogledaju u dizajniranju i konstrukciji bogomolja, hramova i svih oblika svetih mjesta. Ovakva vrsta arhitekture je posebna i zahtijeva mnogo više komponenti u odnosu na klasičnu arhitekturu jer mora u sebi uključivati umjetnost kao približavanje božanstvu/ima i prikaz zajedništva koje ipak može biti raščlanjeno na individualne nivoe. Njena kompleksnost se ogleda u stvaraocu – umjetniku. Može li arhitekt koji čvrsto vjeruje u postojanje Isusa Krista unijeti sebe u stvaranje svetog hinduističkog hrama? Možda. Ali najveća djela sakralne arhitekture nastala su na temelju ubjeđenja, a neke od njih ćemo vam danas predstaviti.

Hagia Sophia (Aya Sofya) je crkva izgrađena u Istanbulu (tadašnjem Konstantinopolju) u šestom stoljeću po naredbi cara Justinijana, prozvana kao „Crkva božanske mudrosti“. U njenom sastavu nalaze se bijeli mramor i zlato i godinama ostaje najveća crkva na svijetu. Dolaskom Osmanlija na vlast u Istanbulu, crkva se otkupljuje i pretvara u džamiju što proprati par promjena, kao što su dodavanje minbera, mihraba, četiri minareta vani i ostalih elemenata potrebnih u džamiji te prekrivanje freski jer je u islamskoj vjeroispovijesti zabranjeno moliti se prema naslikanim živim bićima. Enterijer je fantastičan primjer spoja Istoka i Zapada sa kršćanskim detaljima i dekoracijama na plafonu i kaligrafskim umijećem Osmanlija oko mihraba. 1934. godine, Mustafa Kemal Ataturk je proziva muzejom i takva ostaje sve do početka jula 2020. godine kada trenutna vlada Turske Aya Sofyu/Hagia Sophiu ponovo vraća u funkciju džamije. Ova odluka je izazvala brojne polemike, a to je zasigurno dokaz kakvu vrijednost ova bogomolja ima – u njoj su se bogu molili ljudi koji ni ne vjeruju u istoga.


Govoreći o islamskim bogomoljama, građenim za vremena Osmanlijskog carstva, ne smijemo izostaviti jednog od najpoznatijih svjetskih arhitekata, poznatog upravo po sakralnoj arhitekturi, Mimara Sinana. Sinan je radio u službi desetog sultana Osmanske dinastije, Sulejmana Zakonodavca i pod njegovom komandom je dizajnirao Sulejmaniju u centru Istanbula, a kasnije i njegovom sinu Selimu, Selimiju u Edirnama. Po uzoru na njegove projektovane džamije, kasnije su i ostale džamije nikle širom Turske. Koristio je mekane boje i arabeske kao karakteristiku enterijera, a eksterijer je obilježen „ovalnom“ simetrijom.

Katedrala Notre Dame u Parizu simbol je kršćanske sakralne arhitekture. Konstrukcija je počela 1163. godine i stil koji je obuhvata jeste gotski stil, najupečatljivije prikazan na „Ružinom prozoru“. Njen nadimak „Naša dama Pariza“ najbolje opisuje njen značaj. Najljepše arhitektonske znamenitosti u njoj su naborani plafoni i strelično simetričan toranj, ogromna crkvena zvona i isklesani prikazi Sudnjeg dana na zidovima. Notre Dame je najposjećenija znamenitost Pariza i simbol je francuske nacije. U 2019. godini pretrpila je strašnu štetu u požaru, veći dio tornja je oštećen i od tada je zatvorena za posjetioce. Mnogo donacija je omogućilo da se odmah počne sa restauracijom i nadomjesti svako oštećenje, a koliko će vremena biti potrebno za to, budućnost će pokazati.

Još neke znamenitosti koje sigurno vrijedi istražiti i posjetiti, a pripadaju ovoj grani arhitekture su: Sikstinska Kapela u Vatikanu, Šahova džamija u Isfahanu i Mahabodhi budistički hram u Indiji. Svaka je materijalni dokaz čovjekovog nastojanja i truda da se približi nečemu svetom, svaki ornament svjedoči unutrašnjem porivu umjetnika da kroz sebe izrazi ono sveto i nebesko što ga prožima i upravo ta ljepota daje ovim mjestima tu energiju koja ih stoljećima čuva od rušenja i zaborava. Srušiti zgradu znači jednostavno srušiti konstrukciju cigli i betona, ali usuditi se srušiti sakralnu građevinu znači usuditi se srušiti nečiju dušu.


Autorka: Jasmina Ejubović

Upute na tekst:

Descriptive Esssay: Hagia Sophia.
Tomislav Premerl: Zajedništvo i funkcija umjetnosti u sakralnom prostoru.
Notre Dame de Pariz: Essay.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Podržite naš rad čitanjem i dijeljenjem naših tekstova sa vašim prijateljima.
Hvala! ❤