Život i djelo: Jane Austen

Jane Austen (1775. – 1817.)

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Život i djelo: Jane Austen

Jane Austen rođena je 1775. godine u selu Steventon, pokrajini Hampshire i živjela je u desetočlanoj porodici kao kćerka svećenika. Kada je imala 26 godina, preselili su se u Bath, a četiri godine kasnije, njen otac je preminuo, što je uzrokovalo nove selidbe. Počela je pisati još u svojim tinejdžerskim danima, sanjajući o karijeri spisateljice. Napisala je šest romana, od čega su dva objavljena posthumno, posle njene rane smrti 1817. godine. Sve radove je objavljivala pod pseudonimom. Nikada se nije udavala i mnogi historičari tvrde da je razlog tome njena mladalačka ljubav prema Tomu Lefroyu koja nije završila sretno. U nastavku ćemo vam predstaviti i nešto pobliže oslikati živopisnost njenih djela: Razum i osjećajnost, Ponos i predrasude, Mensfild park, Emma, Pod tuđim uticajem i Nortengerska opatija.

Razum i osjećajnost prvi je roman spisateljice Austen i govori o dvije sestre, Eleanor i Marien, potpuno različite ličnošću, čiju ljubavnu priču Austen pripovijeda u vremenu kada je žena položaj i udobnost mogla steći jedino promišljenim brakom. Roman je stekao veliku popularnost, uprkos činjenici da je Janein brat teško nagovorio izdavača da joj da priliku – i to pod pseudonimom. Ovo je samo bio vjetar u leđa spisateljici da napiše svoj sljedeći roman – jedan od najboljih ljubavnih romana ikad: Ponos i predrasude.


Moje drago dijete je nadimak kojeg je Austen dala svom najdražem romanu: Ponos i predrasude. Mnogi tvrde da se glavni karakter Darcy poistovjećuje sa Tomom Lefroyom i da je ovaj roman, zapravo samo sretnija verzija njene ljubavne priče. Glavna junakinja Elizabeth Banet mnogo podsjeća na spisateljicin karakter, također. Ona je jedna od pet kćeri gospodina Baneta i njena majka priželjkuje uspješne brakove za svaku od njih. Elizabeth sreće mladog i ponosnog gospodina Darcyja koji joj na prvi pogled zrači samo negativnim osobinama. Ona je puna predrasuda, on je previše ponosan. Radnja se odvija tokom koji objašnjava razliku između vidljivog i stvarnog dobra, prave ljubavi i koristi te odlično stvara sliku uloge braka početkom 19. stoljeća u Europi. U 2008. godini, u anketi u kojoj je učestvovalo više od 15.000 australijskih čitalaca, Ponos i predrasude je bila prva knjiga na listi 101 najbolja knjiga ikad.

Poslije njih, na red dolazi Mensfild park, objavljena 1814. godine i Emma, objavljena 1816. godine. Objavljujući Emmu, Austen je izjavila sljedeće: Stvoriću ženskog lika u knjizi kojeg niko osim mene neće voljeti. Početak romana glasi ovako: Emma Woodhouse, lijepa, pametna i bogata, sa ugodnim domom i vedrom naravi, sa svojih 21 godinu nije imala mnogo čega što bi joj stvaralo stres. Roman je tematiziran smiješnim ljubavnim nesporazumima i umišljanjima o ljubavi koje ni ne postoje, a kako je Austen već naglasila, mali broj ljudi ga je čitao bez da se nervirao, a to je pokazatelj koliko je spisateljica bila dobra u svojoj namjeri.

Austen je umrla 18. jula 1817. Godine u Winchesteru ostavivši za sobom dva neobjavljena romana: Pod tuđim uticajem i Nortengersku opatiju. Drugi roman je objavljen nedovršen. Mark Twain i Charlotte Bronte su Austen okarakterisali kao lišenu emotivnosti i za svoga života je, nažalost, bila isključena iz velikog kruga pisaca. Ipak, djelo je nadživilo vrijeme i danas teško da postoji knjižara gdje ne možete kupiti jedno od hiljaditih izdanja romana Ponos i predrasude.


Autorka: Jasmina Ejubović

Upute na tekst:

BBC History: Jane Austen's biography.
Jane Austen: Pride and prejudice.
Jane Austen: Sense and sensibility.
Jane Austen: Emma.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Podržite naš rad čitanjem i dijeljenjem naših tekstova sa vašim prijateljima.
Hvala! ❤