Emily Brontë – šetajući Orkanskim visovima

Emily Brontë (1818. – 1848.)

Emily Brontë – šetajući Orkanskim visovima

Ostao sam neko vrijeme pored njih pod onim blagim nebom, promatrao noćne leptire koji su letjeli između vrijesova i zvončića, slušao tihi povjetarac koji je blago pirkao kroz travu, i čudio se kako je itko ikada mogao pomisliti da je posljednji san spavača pod tim mirnim komadićem zemlje nemiran.

Pročitavši ovu posljednju rečenicu romana Orkanski visovi dio mene se osjećao kao da se umjesto sa knjigom, pozdravio sa dobrim prijateljem. Iako me ovaj, mnogima težak roman, iscrpio u neku ruku, nedostaje mi poput osobe koju dugo nisam srela. Istoimeni roman, napisan rukom Emily Brontë jedan je od najpoznatijih klasika svjetske književnosti.

Emily Brontë, engleska je spisateljica rođena je 30. jula 1818. godine u Thorntonu, Engleska. Bila je najstarija od tri sestre Brontë, kjiževnice Emily, Charlotte i Anna. O Emily se ne zna mnogo uprkos ustrajnosti biografa da saznaju što je više moguće. Bila je povučena i misteriozna osoba, vodeći svoj život u strogoj privatnosti, a čak je i svoje radove objavljivala pod pseudonimom Ellis Bell. 1847. godine u Londonu objavila je svoj prvi i jedini roman Orkanski visovi. Tek dvije godine posle njene smrti, izdavači su upisali njeno pravo ime ispod naslova romana. Tada napisan inovativnom strukturom prizvao je mnoge kritike društva. Zbog svoje pomalo nasilne i strastvene niti, tadašnje viktorijansko društvo je smatralo da je roman napisan muškom rukom. Ipak, roman je godinu dana kasnije doživio ogromnu popularnost i danas je neizostavno štivo, ali, nažalost, Emily nije dočekala svoju slavu. Umrla je godinu dana nakon što je objavila svoje djelo, u tridesetoj godini, od posljedica tuberkuloze.


Radnja romana ne otkriva se odmah. Gospodin Lockwood dolazi zakupiti imanje gospodina Heathcliffa gdje će u miru provesti zimu i ostaje zbunjen njegovom neučtivošću i netrepeljivošću. Pripremajući se za počinak, pominje to svojoj domaćici koja mu odlučuje pripovijedati priču o Heathcliffovoj ljubavi. Priča počinje i vraća se u njegovo rano djetinjstvo kada ga je na ulici pronašao dobri gospodin Earnshaw i odveo na svoje imanje: Orkanski visovi. Tu upoznaje njegovu kćer Cathy i tako počinje najljepša priča ikada o ljubavi i mržnji. Koliko je tanka nit između ova dva termina, ovaj roman je odlično pojasnio. Radnja prati njihov cijeli život i portretiše psihološki uticaj djetinjstva na osobu. Brontë je uspjela u knjizi stvoriti utisak vječite zime i hladnoće: od klimatskih prilika, godišnjeg doba pa do atmosfere na imanju Orkanski visovi. Snažni paradoks ljubavi koji je ovdje iskazan baš pomoću te ledene atmosfere prati vas do zadnjih stranica knjige. Opisi enterijera, način na koji su provodili dane i ophodili se jedni prema drugima strašan su kontrast tadašnjim romanima koje je publika čitala.

Možda je to upravo ono što je ovo djelo i uzdiglo tako visoko. Ako ste ljubitelji strastvenih ličnosti, satkanih od osvetoljubivosti, snažnih osjećaja i nagle prirode, ovo štivo vam se ne može ne uvući pod kožu. Već prvim pasusom se i gospodinu Lockwoodu dopala Heathcliffova divlja priroda:

Krasan čovjek! Nije ni slutio da mi se odmah svidio čim sam primijetio kako se njegove crne oči nepovjerljivo skriše ispod obrva kada dojahah do njega, i kako mu se prsti zavukoše odlučno i neprijateljski još dublje u džepove prsluka kad mu rekoh svoje ime.

Gospodin Heathcliff? – upitah ga.


Autorka: Jasmina Ejubović

Upute na tekst:

Emily Brontë: Biography .
Emily Brontë: Wuthering Heights.
Sophie Alexandra Frazer: Why Emily Brontë’s Wuthering Heights is a cult classic.

Podržite naš rad čitanjem i dijeljenjem naših tekstova sa vašim prijateljima. 
Hvala! ❤