Život i zaostavština Hadži-Makse Despića

Ovo je moja naredba i služi samo za mene, a neka bude pouka svakome živome bratu i prijatelju, koji bude imao svijesti i razuma u glavi.

Čelovjek jako trava,
Dni jego jako cvet –
selni tako procvatet.
Amin

Makso Despić sa suprugom

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Život i zaostavština Hadži-Makse Despića

Knjiga Zapisi starog Sarajlije, koju je uredila Dragana Tomašević, predstavlja transkribovana i na jednom mjestu okupljena svjedočanstva Hadži-Makse Despića, čije ime, kao i porodična kuća, postaje jedan od simbola grada Sarajeva. Njegovi zapisi predstavljaju bogat izvor za proučavanje historije, ne samo Sarajeva, nego i cijele Bosne i Hercegovine, na prelazu iz 19. u 20. stoljeće. Pružaju nam uvid u neke od zanimljivosti koje ne možemo naći u udženicima historije, u sarajevski mikrokosmos, svakodnevnicu jednog čovjeka, njegovu komunikaciju sa drugima, njegovo viđenje svijeta, sjećanja i uspomene.

Kako navodi Dragana Tomašević u svom predgovoru pod naslovom Grad i njegov svjedok, izdavači nikada neće objaviti knjigu iz čiste dosade, za to mora postojati jasno definiran razlog, a u ovom slučaju to je želja da se čitateljima približi ličnost bogatog trgovca Hadži-Makse Despića, te da sepruži uvid u njegov pogled na svijet i detalje koji ne zanimaju historiju ali su važan dio stvarnog života. Kao što tzv. Despića kuća, koja je 2005. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, pruža uvid u način života bogatog pravoslavnog stanovništva u Sarajevu tog perioda, način gradnje stambenih objekata, njihovo uređenje, itd., tako i Despićevi zapisi daju obris njihove svakodnevnice, oživljavaju ih i približavaju čitateljima. Ova knjiga nam pruža mogućnost svojevrsnog putovanja kroz vrijeme, aktivno učestvovanje u procesu rekonstrukcije života jednog čovjeka, jednog perioda u historiji Sarajeva, omogućava nam da povežemo grad kakav danas poznajemo sa opisima Hadži-Makse Despića.


Knjiga je podijeljena na nekoliko većih cjelina: Hadži-Makso Despić priča, Prva pošta, Okupacija Sarajeva po Austrijskoj vojsci 1878. god. 19. augusta, Katolička crkva u Sarajevu, Svečanosti na Vaskrsenje u Jerusalimu, Ljubica Mladenović: Jedan starinski brak i tri pisma i tri fotografije,  te Kad sam bio mlad pak velik.  Podnaslovi koji čine ove cjeline su: Kako je bilo u starom Sarajevu, Originalne osnovne škole, Putovanja u Beč, Omerpaša, Špiro Rajković i Fra Jukić, Otkada postoji Latinluk, Prijateljevanje s fratrima – Ocima, Koliko je preturilo careva i sultana?, Poštar Juruk sa zvonom, Javne pošte i Telegrafana, Austrijska pošta, Kako su Jevreji nadmudrili Fazlipašu, Sjećanja Makse Despića i Testament Hadži-Makse Despića.

Dakle, u knjizi možemo naći podatke o značajnim historijskim događajima, zapise o gradnji Katoličke crkve, o razvoju sarajevske pošte, o nastanku tzv. Latinluka, mahale u kojoj je smještena Despića kuća, te o austrougarskoj okupaciji Bosne i Hercegovine, dok sa druge strane tu nalazimo Despićeve uspomene, sjećanja na rano djetinjstvo i život u Sarajevu. Na taj način se demistificira, demitologizira sam lik Makse Despića, gdje on prestaje biti čovjek iz prošlosti, a postaje biće koje upoznajemo dok čitamo njegove zapise. U jednom trenutku je to razigrani dječak koji pečatnim voskom puni prazne orahove ljuske kojima „potkuje“ mačka čiji hod onda cijelu noć odjekuje po kući, tako da otac ne može zaspati, a već u narednom trenutku to je starac koji na samrti, u svojoj 85. godini života, piše testament, sprema se da napusti ovaj laživi svijet. Knjiga završava upravo Hadži-Maksinim testamentom koji je specifičan spoj intimnog pisma i javnog dokumenta kojim se pojedinac želi, na sebi svojstven način, oprostiti od ovog svijeta, podijeliti svoju imovinu i, po zadnji put, naglasiti ono što  je za njega najvažnije, a to je ljudskost:

Poslije moje smrti ostavljam sirotinji, bez razlike vjere – onoj sirotinji da se podijeli, koja ne prosi po sokaku, nego onima, koji na godine sjede kod kuće nemoćni, stari i bolesni iz kuće ne izlaze.


Autorka: Zerina Kulović

Upute na tekst:

Tomašević-Karahasan Dragana: Zapisi starog Sarajlije.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Podržite naš rad čitanjem i dijeljenjem naših tekstova sa vašim prijateljima.
Hvala! ❤