Carpe Diem: Razgovor sa Zerinom Kulović


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Razgovor organizatora Drugog pjesničkog konkursa Carpe Diem Amara Velagića sa Zerinom Kulović

Predstavi nam se ukratko

Zovem se Zerina Kulović. Rođena sam u Sarajevu 1996. godine. Apsolventica sam pete godine magistarskog studija Komparativne književnosti i Arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Za svoj uspjeh odlikovana sam značkom Univerziteta. Svoje radove objavljivala sam u časopisima Život, Behar, Eidos, na online portalima Strane, Avlija, Kult, Književnost.hr, itd., a svoju poeziju sam čitala i na Sarajevskim danima poezije. Ponosna sam na to što uređujem magazin za promociju kulture, umjetnosti i filozofije pod nazivom Dunjalučar.


Otkud ljubav prema pisanju? Šta te motiviše?

Ljubav prema pisanju razvila se iz moje ljubavi prema čitanju, a ozbiljno sam se počela baviti pisanjem tek tokom studija. Inspiraciju nalazim, prije svega, u svojoj svakodnevnici, te u svom čitateljskom iskustvu, u antičkoj književnosti, grčkim tragedijama i mitologiji, te djelima pjesnika kao što su Tin Ujević, R. M. Rilke, K. Kavafis, E. A. Poe, C. Baudelaire, F. G. Lorca, itd.


Koja djela najčešće možemo vidjeti u tvojim rukama?

Najčešće su to djela Fjodora M. Dostojevskog i Franza Kafke.Planiraš li objaviti knjigu?

To mi je velika želja i radit ću na tome da se ispuni.


U kojim piscima vidiš uzore?

Nikada ne bih mogla izdvojiti samo jednog, ili nekoliko uzora, iako sam gore već nabrojala neke od pjesnika čijoj poeziji se uvijek i iznova vraćam. Rekla bih da mi je uzor sve što pročitam, kao i sve što ću pročitati.


Kako je biti pobjednica pjesničkog konkursa Carpe Diem?

Velika je čast i zadovoljstvo biti pojednica ovog konkursa. Izrazito je ohrabrujuće, djeluje kao mnogo potrebna podrška, podsticaj i “vjetar u leđa”.


Poruka za pratioce Carpe Diem-a

Svoje životno iskustvo, i dobro i loše, kao i svoju maštu, prenesite na papir, što će vam dati hrabrost da to onda podijelite sa drugima. Carpe Diem je savršena prilika za to da se naši glasovi čuju i priznaju.


Preuzeto sa stranice: Carpe Diem.
Razgovor vodio: Amar Velagić.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png

Podržite naš rad čitanjem i dijeljenjem naših tekstova sa vašim prijateljima.
Hvala! ❤