Émile Zola: Tereza Raken


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Émile Zola: Tereza Raken

Tereza Raken označava prekratnicu u Zolinom stvaralaštvu. Ona je krvava kriška života. odraz žive stvarnosti, roman ne samo psihološki nego i fiziološki.

Za Terezu Raken Zola se inspirisao romanom Adolfa Beloa i Ernesta Dodea, Venera iz Gorda, u kome je opisano ubistvo muža, koje je izvšio ljubavnik njegove žene, i okončanje drame na sudu. Zola je najpre napisao pripovetku Brak iz ljubavi, gde analizira strahovite patnje žene i ljubavnika koji su ubli muža, i koji će posle užasnih stradanja i griže savesti, u zajedničkoj smrti, pored paralizovane majke njihove žrtve, potražiti oslobođenje od groznih duševnih muka.

Zola uviđa da je predmet bogat i potresan i predlaže uredniku Umetnika da za njegov list napiše živ i uzbudljiv roman u kome bi se sav ispoljio, koji bi bio veliko delo njegove mladosti.


Prodaja knjiga, antikviteta, starina, slika, unikatne vintage odjeće

Tako je postala Tereza Raken. Zola oseća da je napisao prvo svoje značajno delo i javlja jednom prijatelju: Ovaj roman, koji sam gotovo u celosti napisao, biće zaista moje najbolje delo. Mislim da sam u njega uneo i svoje srce i svoje meso.

Kritika je, međutim, napravila pravu uzbunu i dočekala knjigu s velikim negodovanjem. Neki čestiti ljudi, kaže Zola, hvatali su roman mašicama da bi ga bacali u vatru, da se ne okuže. Ali bilo je i ohrabrenja, među kojima i pismo čuvenog kritičara Sent – Beva, u kome pored zamerki ima i najlepših pohvala: Vaše je delo značajno, savesno i, u izvesnom pogledu čak, može značiti datum u istoriji savremenog romana.

Zola je pokušao da se odbrani od žustrih napada kritike i da objasni pravi smisao svoga romana: Ja sam u Terezi Raken hteo da izučim temperamente, a ne karaktere. U tome je cela knjiga. Izabrao sam ličnosti kojima potpuno vladaju živci i krv, bez slobodne volje, koje na svaki postupak u životu navodi zla kob njihove puti. Tereza i Loran, to su vam dve ljudske životinje i ništa više. Pratio sam polako kod ovih skotova potmulo dejstvo strasti, pritisak nagona, moždane poremećaje koji nastaju posle živčanog napada. Ljubav moja dva junaka, to je zadovoljavanje jedne potrebe: ubistvo koje su izvršili posledica je njihove preljube, posledica koju oni prihvataju kao što vuk prihvata klanje ovaca; najzad ono što sam morao nazvati njihovom grižom savesti, to je običan organski poremećaj, reakcija prenapregnutog živčanog sistema. Duša je potpuno odsutna, lako mi je to priznati, jer sam to i hteo.

– Nadam se da ljudi počinju shvatati da je moj cilj bio prvenstveno naučan. Kad sam stvarao svoje ličnosti, Terezu i Lorana, hteo sam da postavim i rešim izvesne probleme: tako sam pokušao da objasnim neobičnu vezu koja može nastati između dva različita temperamenta, pokazao sam duboke nesuglasice koje izbijaju pri susretu jedne sangvinične i jedne nervno obolele prirode. Neka se pažljivo čita roman pa će se videti da je svako njegovo poglavlje studija o jednom zanimljivom fiziološkom slučaju. Jednom rečju, imao sam samo jednu želju: pošto su u pitanju snažan čovek i nezasićena žena, u njima treba tražiti životinju, gurnuti ih u silovitu dramu, tačno beležiti njihove osećaje i njihove radnje. Ja sam naprosto na živim telima obavio analitički posao koji hirurzi vrše na leševima.

Tereza Raken ne označava samo prekratnicu u Zolinom stvaralaštvu, nego i datum u istoriji naturalizma. U ovom romanu Zola je ispoljio svoju smelost u opisu i realnom slikanju ličnosti. Razvoj događaja, uzbudljiv i dramatičan je s postepenim, stalnim i neumitnim porastom griže savesti. Izučavajući halucinacije, opsesije i strašne duševne patnje svojih junaka, Zola nesvesno zanemaruje naučnu analizu i sav se predaje opisivanju potresne unutrašnje drame Tereze i njenog ljubavinika.

S Terezom Raken Zola je stvorio obrazac svog budućeg romana sa svim vrlinama i manama.


Izvor: Dušan Milačić, Emil Zola, Tereza Raken.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png