Dušan Pejaković: Senzorna deprivacija


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Senzorna deprivacija

Vremenski zapis: dvije hiljade i dvadeseta godina, drugi mjesec i cca dvadeset i neki kalendarski dan – paradigma funkcionisanja biva izvrnuta na postavu. Mahom u znaku broja dva. Što pečatom vremena, što polarizacijom bivstva. Sumanuti dani kada je Zemlja bukvalno stala. Sve je odjednom zatihnulo. Vazduhom se jedino provlačila upečatljiva vibracija sinhronizovano-ubrzanog pulsa čovječanstva.

Nešto o čemu se govorilo tek po mračnim kuloarima nekih super-tajnih laboratorija, postalo je  globalna (zlo)vijest. Rekli bi: viralno.

Posle stotinjak godina od zadnje, ovako ozbiljne opomene, Svijet je zadesila nova pošast. Kuga modernog doba. Metričke tone (dez)informacija se slivaju kroz navođeni lijevak mas-medija, tik pravo u nervni sistem homo sapiens-a. Nusprodukt zapremanja istih u moždane centre očitava se u neprekidnoj plimi novih pitanja: “Kome vjerovati?”, “Da li uopšte vjerovati?”, “Kako postupiti?” …   


Ono otuđenje koje se već decenijama osjeća kao antiteza postojanosti i upražnjava se korak po korak, u skladu sa prohtjevima skupine “-izama” – sada već poprima karakter samo jedne dodatne crte pandemije. Njenog vjernog pratioca. Kuda virus, tu i ono. To nešto: (ne)dorečeno, (ne)mjerljivo … (ne)ophodno.   

Senzorna deprivacija u svom punom jeku. Stepen uzbune najvišeg nivoa. Nema bliskog kontakta, nema hodanja, nema disanja … nema života.

Traje to i traje. Sad već, evo godinama. Svijet se možda i nastavio okretati, industrije nesmetano nastavile rasti (?!), ali onaj ultimativni zamajac – ljudsko biće, e ono je zarobljeno u prostoru i vremenu. Stagnaciona kriza.

Mada, ništa čudno, neki bi rekli. Uvijek se sve i slomi o pleća “malenog” pojedinca.  Aksiom akcije i reakcije na ovom, fizičkim zakonima ograničenom prostoru, kojeg neplanski i oholo zgrabismo.

… a kad samo pomislim da mi je broj dva nekada bio srećan broj …

Panta rei !


Autor: Dušan Pejaković
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png

Bilješka o autoru:

Dušan Pejaković (1991. god) je mladi autor, nastanjen u Podgorici. Pasionirani čitalac i ljubitelj prirode. Magistrand Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, volonter, socijalni preduzetnik i autor. Osim na jezicima Balkanskog jezičkog područja, stvara i na engleskom i španskom jeziku. Objavljivan u više zbornika i antologija poezije širom svijeta. Dobitnik nekoliko nagrada i priznanja za svoje literarno stvaralaštvo, mahom internacionalnog profila. U julu 2020. godine, izdao je knjigu poezije Unrest of lucidity, izvorno pisane na engleskom jeziku, što dodatno predstavlja rijedak oblik publicistike na geografskom području ovog dijela Evrope. Njegova druga knjiga poezije Silueta nedosanjanog sna u izdanju Obodskog slova, objavljena je u novembru 2020. godine. Osim poezije i proze, takođe se bavi pisanjem esejistike i analitičkih tekstova iz domena struke. Trenutno radi i na ostvarenju zbirke kratkih priča i novela.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Podržite naš rad čitanjem i dijeljenjem naših tekstova sa vašim prijateljima.
Hvala! ❤