Umberto Eco: Od sižea do fabule

Umberto Eco (1932. – 2016.)

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
 Umberto Eco: Od sižea do fabule

Kad jednom dosegne diskurzivnu razinu, čitatelj može sažeti cijele odlomke diskurza pomoću niza makropropozicija (van Dijk 1975). Nakon što je ovladao diskurzivnim strukturama prvih stranica romana, čitatelj Zaručnika može uobličiti sažetke sljedeće vrste: U nekom seocetu u blizini jezera Como, na obroncima Leccoa, jedne večeri o zalasku sunca, mjesni župnik bijaše u šetnji kad je na svom putu susreo dva sumnjiva tipa. Odmah je shvatio da su razbojnici, a činilo se da čekaju upravo njega. Tek u tom trenutku čitatelj se počinje pitati: Što će se sad dogoditi s našim župnikom, što će mu razbojnici reći? Da bismo bolje shvatili ne samo mehanizam tog apstrakcijskog procesa nego i dinamiku upita, moramo se vratiti na staru opoziciju ruskih formalista između fabule i sižea. Fabula je osnovna shema naracije, logika radnji i sinteza likova, vremenski raspoređen tok događaja.


Fabula ne mora biti sekvenca ljudskih radnji, ona može obuhvaćati niz događaja koji se odnose na nežive predmete, ili pak na ideje. Siže je pak način na koji je priča ispričana, onakva kakva se pojavljuje na površini, sa svojim vremenskim razmještanjima, skokovima unaprijed i unazad (odnosno anticipacijama i flashbackovima), opisima, digresijama, umetnutim razmišljanjima. U pripovjednom tekstu siže se poistovjećuje s diskurzivnim strukturama.

No, mogao bi se shvatiti i kao čitateljev prvotni pokušaj sinteze na temelju diskurzivnih struktura, kao niz analitičnijih makropropozicija u kojima, među ostalim, još uvijek nisu određeni konačni vremenski nizovi i duboke logičke veze. Ali takve pojedinosti možemo zanemariti. Na razini kooperativnih stupnjeva, zanima nas to da se nakon ovladavanja diskurzivnim strukturama, nizom sintetičkih pokreta, počinju uobličavati pripovjedne makropropozicije.


Izvor:Eco Umberto: Pripovijedne strukture u procesu čitanja (U Savremena teorija pripovijedanja, uredio Vladimir Biti).
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Podržite naš rad čitanjem i dijeljenjem naših tekstova sa vašim prijateljima.
Hvala! ❤