Adisa Bašić: Motel neznanih junaka

Adisa Bašić, 1979.

Adisa Bašić: Motel neznanih junaka

Adisa Bašić, dobitnica međunarodne nagrade Literaris Bank Austria, autorica je zbirke pjesama Motel neznanih junaka. Knjiga izdana 2014.g. bavi se temama aktualnima danas, u neizvjesnoj korona situaciji. Pjesma Apokalipsa, kao da najavljuje današnja čekanja „bez jasne namjere i plana“. U apokaliptičnoj atmosferi, svatko dobiva svoj zadatak za opstanak kolektiva. „Najprije nam je bilo smiješno/nije se moralo na posao ni u školu“. Nakon relativiziranja opasne situacije u kojoj se to „mi“ našlo, „mi“ uviđaju da posljedice neinformiranosti tek dolaze na naplatu. Jedini koji se izdižu iznad „zime“ koja dolazi su djeca jer „ona su prosto munjevito/izrastala iz svega“. 

Bašić izostavlja interpunkcijske znakove osim u klišejskim medijskim izrazima koje stavlja u ironičan kontekst „više detalja u prilogu…“ „i za kraj nešto o vremenu…“ Svaka strofa je prikazana kao slika, izraz je fragmentaran. Lirski subjekt se često izravno obraća drugome, „ova pjesma se, johannese,/ izuva i/ poklanja/ pred bosim izranjavljenim/stopalima tvoga oca/pred stopalima/svih odvedenih.“ Odstupajući od pravopisnog pravila pisanja vlastitih imena velikim slovom, naglašava upotrebu imena, u ovom slučaju Johanesa, kao metonimije za sve nas općenito. Johanes se time poopćava i predstavlja svakog čitatelja. Lirski subjekt se igra vremenskim odrednicama relativizirajući ih. Ruši ustaljene sintagme igrajući se slaganjem motiva. Lirski subjekt se nadrealistički prepušta mašti koju u budućnosti vidi kao željenu stvarnost. „kuću ću nam ja sašiti/ i postelju sazidati/ a travnjak ću nacrtati/ kakav nitko ne pokosi“. Aliteracijom postiže autentičan ritam „u moj čardak, oči čarne“. Osobita forma izraza dolazi do izražaja u pjesmi „For men“ „njušim tvoj strah/ od prazne baterije/ tišine/ porodičnog ljetovanja/ strah od velikih gesti“. Motivu straha pristupa se asocijativno da bi se na kraju ogolila suština izvora strahova „strah od mene“.

Prodaja knjiga, antikviteta, starina, slika, unikatne vintage odjeće

„Hasanaginicu“ stavlja u neobičan, moderan kontekst sarkastično pristupajući njezinoj ulozi. Destruktuira konotacije vezane za taj naziv pjesme. „hanaga je/sjebo ligamente na terminu s rajom/ hasanagi hitno treba/ tablet, rezervni mobilni, svi punjači, zubni konac…/ hasanaga zove tri puta/ svaki put njen iphone/ sve ljuće zapjeva/ budi je noću/ naziva u zoru“. Uspomene koje lirski subjekt želi oživjeti snažno izbijaju u stvarnost zahvaljujući mogućnošću prepuštanja imaginaciji. „onda u tebe puhnem duboko/ stanem i čekam/ čekam/ čekam/ nekad bude-/ oživiš/ nakratko/ miluješ me/ redom,/ živo i toplo,/ kreneš od ruku što su te sastavljale/ nekad se nakašlješ i slomiš“. Dramski monolog u pjesmi Kopanje, nizanjem pitanja Drugome, postavljen je za scensku izvedbu. Krik za prekidom šutnje, za odgovorom na neodgovorena pitanja. Postavlja svakodnevnu situaciju u kontekst ublažavanja osobnog raspadanja i borbe za izranjanjem iz potonuća, borbe za spoznajom i prekidom bolnih tišina.

Duboka emotivnost se očituje u pjesmama Ljubavnikova ljepota i Maćeha. Pjesme su lišene pretencioznosti i utilitarnosti, lirski subjekt se prepušta slabosti prema Drugome kreirajući imaginarni svijet, u posljednjem trenutku oslobođen urušavanja. „noćas si lijep kao grad/ koji u posljednji tren/ zbog nečije zaljubljenosti/skidaju sa liste za bombardovanje“. Personificira ljubav izbjegavajući patetiziranje i općenitosti. Ritmični efekt postiže ponavljanjem određenih stihova u pomno raspoređenom grafičkom obliku, „nekad mislim“. Bogatstvo vizualnih motiva se očituje u pjesmi Mirisna livada gdje ekonomičnošću izraza, autorica ostvaruje snažan emotivan naboj rasplamsan u ljetnoj atmosferi duha. „zagnjurio si glavu u mene,/ njušiš šarenu cvjetnu haljinu/ ko mirisnu livadu/ u ljeto zrelo“. Feministički sarkastični pristup položaju rezigniranih žena, stavljenih u okove konvencionalnih normi, uočljiv je u pjesmi Naše žene. Ironično pristupa i neformalnim pravilima pisanja i pisaca. Svatko bi se mogao složiti sa „veliki pisac objašnjava/ da njegova knjiga mora da komunicira-/ bez onog koji je čita nije ni živa“. Međutim lirski subjekt dekonstrizira strukturalistički pristup djela čitatelju i ležerno uvodi i nove mogućnosti djelovanja sadržaja knjige koje ne iziskuje nužno čitanje. Ponovno se igra personifikacijom pa njezina knjiga „pije pivo u beznadežno praznoj bašti hotela tuzla/ zatim se, sasvim kasno, penje sa mnom u sobu/ odlazi u krevet/ pa dugo i nježno komunicira“.

Motel neznanih junaka, zbirka je pjesama, nepresušnih mogućnosti interpretacije, asocijacija i igre.


Autorica: Marija Pavković

Upute na tekst:

Motel neznanih junaka, Adisa Bašić.

Podržite naš rad čitanjem i dijeljenjem naših tekstova sa vašim prijateljima.
Hvala! ❤