Izložba ilustracija posvećena Amy Winehouse

Izložba ilustracija posvećena Amy Winehouse otvorena je u Muzeju grada Zenice,
23. Juli 2021. godine

Amy Jade Winehouse (1983. – 2011.), ilustracija Adnadin Jašarević

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Izložba ilustracija posvećena Amy Winehouse

Izložba ilustracija „Back to Black“ otvorena je povodom desetogodišnjice prerane smrti jedne od najvećih zvijezda savremene muzičke scene. Sjećanje na ikonu 21. stoljeća upriličio je Adnadin Jašarević. Nastojao je u portretima umjetnice dočarati raspoloženja koja je ona potakla kod slušatelja njenim pjesmama. Amy Winehouse krasio je za života osoben glas, koji su znalci poredili sa najboljim pjevačicama soula i bluesa. Inače, njen muzički stil odlikovala je kombinacija upravo soula, jazza, rocka, popa i bluesa. Djelimično se ugledala na ženske pjevačke skupine iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, čemu je dugovala i prepoznatljivi retro imidž.


Amy Winehouse je sa svega dva albuma, „Frank“ i „Back to Black“, osvojila 23 najznačajnije muzičke nagrade u svijetu, između ostalih i nekoliko Grammyija, a činjenica da je njen album „Back to Black“ među najprodavanijim u svijetu mnogo govori o značaju britanske pjevačice ne samo za muzičku nego za umjetničku scenu uopće.

Zeničanke i Zeničani od 7 do 77 godina su je se prisjetili na dan njene smrti i uz prigodan prateći program ženskih plesnih skupina okupljenih u okviru organizacije „Naša djeca“.


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png

Bilješka o autoru:

Adnadin Jašarević rođen je 1967. u Zenici. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Direktor je Muzeja grada Zenice od 2007. Osnovao je prvu bh. školu stripa 1995. Uređuje ediciju “Tragovima bosanskog kraljevstva”, regionalne godišnje zbirke fantastičnih priča te od 2006. organizira istoimeni festival fantastične književnosti. Objavio je deset knjiga, između ostalih prvi bh. roman epske fantastike.

Nagrađen je za najbolju knjigu objavljenu 2007. u BiH, dobitnik je nagrade Zaklade “Fra Grgo Martić” za najbolju bh. dječiju knjigu u 2013. te nagrade za najbolju dječiju knjigu u regionu “Mali princ”, kao i Godišnje nagrade Društva pisaca BiH za najbolju dječiju knjigu. Član je Društva pisaca BiH.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Podržite naš rad čitanjem i dijeljenjem naših tekstova sa vašim prijateljima.
Hvala! ❤