Arije, prvi djed bosanski


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Arije, prvi djed bosanski

Spoznaje o bosanskohercegovačkoj historiji obrađivane u proznim djelima bosanskohercegovačkih književnika rijetko idu dalje u historiju od srednjovjekovne Bosne. Stoga je roman Arije, prvi djed bosanski autorice Tahani Komarica, veoma zanimljivo štivo, jer seže u davnu 325. godinu i Prvi ekumenski sabor održan u Niceji, na kojem je biskup Arije prognan u Ilirik. Naime, nijedna historija, pa ni historija Bosne i Hercegovine ne postoji nezavisno od značajnih historijskih dešavanja u svijetu. U ovom romanu je vrlo slikovito prikazana veza Ilirika u čiji sastav je ulazila i današnja Bosna i Hercegovina, sa historijom Rimskog Carstva i zapravo glavnog razloga sazivanja Prvog ekumenskog sabora i početaka Crkve bosanske, toliko puta optuživane za herezu jer nije prihvatala ideju trojstva. Ideju biskupa Arija, autorica vrlo jasnim i jednostavnim, razumljivim jezikom izražava u Arijevom govoru na Saboru:

Prodaja knjiga, antikviteta, starina, slika, unikatne vintage odjeće

Neka je mir na vas, braćo po vjeri. Dubokim proučavanjem Evanđelja kojem je između ostalog Isus rekao da je došao da potvrdi Zakone i poslanike prije njega, dakle Stari zavjet koji je prenijet od Mojsija, te zdravorazumskih sagledavanjem Isusovog i Mojsijevog naučavanja ja vjerujem da je samo jedan Bog, nije rođen, niti je rodio, vjerujem da je stvorio sva ostala stvorenja, i ljude, dakle Abrahama, Mojsija, Isusa i da je Sveti duh anđeo kojeg je On stvorio. Bog je bio prije svega, stvorio je Riječ. Isus je Božije stvorenje, stvoren Božijom voljom, te stoga nije vječan, jer je postojalo vrijeme u kojem ga nije bilo.

Roman otkriva glavna neslaganja i ključnu idejnu razliku, te daje odgovor i na pitanje zašto se bosanski krstjani, bez obzira na progone i krstaške ratove kojima su nemilosrdno bili izloženi, nikada nisu idejno složili sa zvaničnoom crkvom, ni katoličkom ni pravoslavnom.

Roman obiluje historijskim podacima, zanimljivim toponima Bosne i Hercegovine, dobrim Bošnjanima, dobrom umješnosti u prikazivanju spletki Dvora, ubistva i drugim zanimljivim pasažima.

Roman Arije, prvi djed bosanski možete poručiti putem Viber broja Viber broj: 061 142 742.

Ili na prodajnim mjestima:

U Sarajevu u knjižarama SOR Grabus,
Islamske knjige Ilum,
kod hadžije Lisovca u haremu Begove džamije.

Uskoro u Zenici u Izdavačka kuća Libris – Zenica.


Autorica: Tahani Komarica

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Bilješka o autorici:

Tahani Komarica rođena je 1978. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za razrednu nastavu. Trenutno pohađa master studij Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Odsjek za komunikologiju. Zaposlena je u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Objavila je roman “Iza mušebaka” 2017.  godine, te stručni rad “Pokretni muzej – multimedijalna izložba Muhammed, a. s.” 2020. godine u Glasniku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Piše i uređuje svoj blog Osjećam, dakle postojim od 2015. godine. Njen rad može se pratiti na društvenoj mreži facebook: Tahani Komarica.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png