Promocija knjige i izložba Svi naši zmajevi


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Promocija knjige i izložba Svi naši zmajevi – 10 godina sportske karikature i ilustracije 2011. – 2021.

Promocija knjige Svi naši zmajevi – 10 godina sportske karikature i ilustracije 2011. – 2021. Bosanskohercegovačkog karikaturiste i ilustratora Zdravka Cvjetkovića upriličena je u Muzeju grada Zenice 06. 09. 2021. godine. Ove godine se navršava deset godina otkako Cvjetković svojim radom prati bosanskohercegovačke sportiste. Kao što i sam Cvjetković kaže s obzirom da sam radove već ranije predstavio na pet izložbi u pet BH gradova, sljedeći logičan potez je bio objavljivanje publikacije. Ova knjiga predstavlja katalog mog desetogodišnjeg rada na temu podrške BH sportu i njegovim učesnicama i učesnicima.

Prisutnima su se obratili gospodin Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, kao i sam autor. Jašarević je istakao da je ova knjiga plod dugogodišnjeg Cvjetkovićevog rada i truda, te da njegove karikature odlikuje sjanja karekterizacija likova, dakle prepoznatljivost.

O tome kako se razvila ideja za objavljivanje karikatura, a kasnije i njihovo objedinjavanje u jednu knjigu, Cvjetković je rekao: sve je počelo sada već davne 2011. godine, kao zabava i vid podrške našoj fudbalskoj reprezentaciji na društvenim mrežama u kvalifikacijama za EURO 2012. Nakon nekoliko skica, karikatura i odličnih reakcija na mrežama, nastavio sam da prije skoro svake bitnije utakmice reprezentacije radim karikature. Postavljao sam ih na društvene mreže uz kratke “osvrte”na stanje reprezentacije u datom momentu … Kako je vrijeme odmicalo, počeo sam raditi karikature i ilustracije vezane i za ostale sportove. Kada je broj karikatura prešao 50, logičan slijed je bio da radovi iz virtualnog svijeta pređu u materijalni, pa tako 2018. i 2019. godine organizujem izložbe “Svi naši zmajevi” u Zenici, Sarajevu, Mostaru, Travniku i Kaknju.

Cvjetković naglašava važnost činjenice da u ovoj knjizi čitatelji mogu pratiti i svjedočiti razvoju njegove umjetnosti, tehnike i umijeća – prva i posljednja karikatura u knjizi koja je posvećena fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, odnosi se na utakmice protiv reprezentacije Francuske.

Knjiga Svi naši zmajevi  – 10 godina sportske karikature i ilustracije 2011. – 2021. može se kupiti na sljedećim prodajnim mjestima:

Sarajevo:

Tropic – gifts and games

Striptarnica Agarthi Comics

Zenica:

The G – Store,

Studio Elosso,

Muzej grada Zenice.


Izvještaj pripremio: Senad Arnaut

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Bilješka o autoru:

Zdravko Cvjetković je rođen 1985. godine u Zenici gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je slikarstvo 2010. godine na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, na kojoj je 2020. godine i magistrirao na odsjeku za grafički dizajn. Bavi se animacijom, ilustracijom, karakter / koncept dizajnom, karikaturom i stripom. U BiH i inostranstvu je radio na nekoliko kratkih animiranih filmova, jednom dugometražnom animiranom filmu, kao artist na mobilnim aplikacijama za djecu, ilustrovao je nekoliko dječijih knjiga i bojanki i objavljivao radove u više zemalja svijeta. Vodio je radionice na temu animacije i karakter dizajna te učestvovao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Ove godine se navršava 10 godina kako svojim karikaturama prati dešavanja u BH sportu, a svoju samostalnu izložbu sportskih karikatura Svi naši zmajevi prestavio je u pet BH gradova. Zajedno sa suprugom Sabinom i kćerkom Maris živi i radi u Sarajevu.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png