Fotografija: Samir Zahirović

Predstavljamo fotografije Samira Zahirovića, jednog od najuspješnijih bosanskohercegovačkih fotografa.


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Fatma 8


Theatre 2

Prodaja knjiga, antikviteta, starina, slika, unikatne vintage odjeće

Nerka F1

Nerka 3

Havana

Havana 2

Havana 5

Freedom

Izzy 3

Guillemins 3

Walk

Bilješka o autoru:

Samir Zahirović rođen je 1968. u Tuzli, gdje i danas živi i radi. Član je „Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH“ (AUFBiH), kao i  Foto-kino kluba Tuzla te Grupe Lucido iz Lukavca. Do sada je učestvovao na preko 270 kolektivnih izložbi fotografija u 60 različitih zemalja svijeta na svih 6 kontinenata.

Ljubav prema fotografiji otkrio je već s 12 godina, a na početku svoje karijere bavio se isključivo novinarskom i ratnom fotografijom. 1991 godine počinje sa radom kao fotoreporter u Frontu slobode, da bi sa gašenjem novine, počeo sa radom kao kamerman na novoosnovanoj lokalnoj televiziji FS3, a kasnije TVT. Sa početkom ratnih dešavanja u našoj zemlji donosi prve reportaže sa ratišta oko Tuzle i regije. Član je prve novinarske ekipe koja je uspjela 4.6.1992. iz Brčkog donijeti video zapis i priloge.  

Kao rezultat tog rada 1995. godine nastala je prva samostalna izložba fotografija u Aachenu u sklopu manifestacije „Tuzla-Eine Stadt in Europa“. Dugi niz godina bavio se komercijalnom fotografijom, najviše fotografišući arhitekturu tako je da je druga samostalna izložba „Lica Shiraza” ugledala svijetlo dana tek u junu 2017. godine, a nedugo zatim slijedile su izložbe „Portreti“ u Travniku i „Pogledi“ u Lukavcu. Petu samostalnu izložbu po nazivom „Retrospektiva“ je održao u januaru 2019 godine u Galeriji Šolt u Ljubljani i posljednju šestu u avgustu 2021. godine.  Dobitnik je više od 300 različitih nagrada, pohvala i priznanja za svoje radove: 50 zlatnih, 20 srebrnih, 23 bronzane medalje, te 175 pohvala na međunarodnim izložbama pod patronatom FIAP-a i PSA. Na domaćim  FOTOBiH izložbama deset puta je dobio prvu nagradu. Tri godine uzastopno je najuspješniji autor u BiH.  Fotografsko zvanje Kandidat majstora fotografije, koje dodjeljuje Asocijacija umjetničke fotografije BiH je stekao 2018. godine. AUFBiH mu je dodjelila i zvanje „Instruktor fotografije“. Ove godine stekao je međunarodno priznato zvanje EFIAP/b (Excellence FIAP/bronze), koje za poseban doprinos fotografiji u svijetu dodjeljuje Međunarodna asocijacija umjetničke fotografije – Fédération Internationale de l'Art Photographique (FIAP) sa sjedištem u Parizu.

Bavi se različitim temama, žanrovima i tehnikama umjetničke fotografije, ali ponajviše portretima i arhitekturom. Specijalnost su mu i 360° panorame i prvi je Google Trusted fotograf u BiH.


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png