Likovna kolonija Bistarac 2021

Učesnici Likovne kolonije Bistarac 2021

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Likovna kolonija Bistarac 2021

Ogranak HKD NAPREDAK LUKAVAC je utemeljen 1936.godine i radio je sve do 1943.godine, kada je zbog ratnih okolnosti prestalo s radom. Ogranak HKD NAPREDAK LUKAVAC je obnovilo svoj rad na Obnoviteljskoj skupštini 30.03.2003. godine, te nastavlja tradiciju ovog Društva još od 1936. godine. Od obnove rada Društva do danas, HKD NAPREDAK LUKAVAC je održao kontinuitet u radu, zasnovano na temeljnim ciljevima Društva. U početku je društvo bilo potpora održavanju Međunarodne Likovne Kolonije u Breškama. U svibnju 2013. godine samostalno je organizovana prva međunarodna likovna kolonija pod nazivom “Međunarodna Likovna Kolonija Bistarac 2013”. U radu kolonije je sudjelovalo deset istaknutih umjetnika iz zemalja regije.

Ove godine je šesta likovna kolonija koju organizira HKD NAPREDAK LUKAVAC. Prošle godine u rujnu je bila planirana, ali se morala odgoditi zbog pandemije. Napredak Lukavac ima dosta aktivnosti koje održava, ali je postao posebno poznat po likovnim kolonijama.

Do sad na kolonijama su bili umjetnici iz Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Italije, Češke, Slovenije. Ove godine ograničen je broj umjetnika, zbog pandemije uzrokovanu virusom Covid19. Učesnici su bili iz BiH, te po jedna umjetnica iz Republike Hrvatske i Crne Gore. Ovogodišnji učesnici su: Dario Pehar (BiH), Željko Koren (BiH), Almedina Cifrić (BiH), Saša Bogdan (BiH) Ivona Grgas Roknić (RH), Nataša Petejčuk (CG), Branislav Lukić Luka (BiH) i Denis Dugonjić(BiH). Osim akademskih umjetnika učešće na koloniji su imale i dvije spisateljice koje su predstavile svoje knjige: Ivona Grgić, Muzej Nostalgije i Minela Ćosić, Savršeno istempirana nesreća. Održavanje ovakvih likovnih kolonija, znači za Društvo mnogo.

Likovne kolonije su bogate sadržajem. Proširine su aktivnosti, održavaju se poetske i književne večeri, promoviranje knjiga, izložbe slika i fotografija, naučni i okrugli stolovi, koncerti klasične, jazz i rock glazbe. Organiziraju se izleti s učesnicima, u cilju promoviranja turističkih mjesta koju Lukavcu i Županiji TK. Organizirane su biciklističke staze Bistarac, turnir u badmintonu, druženje s mladima, roštiljada…

Ove godine aktivnosti su bile reducirane zbog pandemije, uključen je manji broj umjetnika, kolonija je trajala kraće, no to ne znači da kvaliteta nije zadržana.

Sve aktivnosti su se održavale u dvorištu crkve svetoga Ante Padovanskoga. U crkvenom dvorištu nalazi se Dvorana za mlade, u kojoj je postavka umjetničkih djela s prijašnjih kolonija. Poslije ovogodišnje kolonije kolonija je postala bogatija za još 14 slika, koja svaka na svoj način prikazuje prepoznatljiivost autora. Osim akademskih slikara koji su bili na koloniji, učešće su imale talentirane djevojčice Karla Tomić, učenica sedmog razreda KŠC Sv.Franjo i Laura Tunjić, učenica šestog razreda OŠ Lukavac. One su uz podršku umjetnika prvi put izložile svoje radove. Poruka Društva se ne mijenja, tolerancija, poštivanje različitosti i suradnja među ljudima.


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png

Prodaja knjiga, antikviteta, starina, slika, unikatne vintage odjeće

Almedina Cifrić – Barka – kombinovana

Almedina Cifrić – Svjetlost – kombinovana

Branislav Lukić Luka – Melanholija – fotografija

Dario Pehar – Vodopad – akril na platnu

Dario Pehar – Vodopad – akril na platnu

Denis Dugonjić – Vlč. Pero Iljkić – grafika linorez u boji
Ivona Grgas Roknić – Molitva

Ivona Grgas Roknić – Pozdrav iz Istre – kombinovana

Karla Tomić – Čudesni let leptira – kombinovana

Laura Tunjić – Crkva Svetog Ante Padovanskoga – akril

Nataša Petejčuk – Impresija na boravak u Bistarcu (diptih 1 od 2) – ulje na platnu

Nataša Petejčuk – Impresija na boravak u Bistarcu (diptih 2 od 2) – ulje na platnu

Saša Bogdan – Molitva – ulje na platnu

Saša Bogdan – Raspeće – ulje na platnu

Željko Koren – Dopusti da budeš prožet 1 – akril na platnu

Željko Koren – Dopusti da budeš prožet 2 – akril na platnu

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png