Proza: Sumeja Mešić


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Pronađi sreću u svom biću

Znaš, ja sam naizgled jedna sasvim obična, prosječna djevojka, djevojčica koja možda samo sanja, a možda i živi svoje snove. Sretna sam jer sam ja odlučila tako, jer sam rekla svome biću da želim biti sretna i da jesam sretna. Zašto i ne bih bila? Bogata sam. Ali ne onako kako vi mislite, nego .. Bogata sam jer imam gdje dočekati noć, jer imam gdje dočekati još jedno jutro. Bogata sam jer imam one koje volim i koji me vole. Bogata sam jer, kada god ugledam svoj odraz u ogledalu, kažem sebi „Da, predivna si baš takva kakva jesi.“Možda nemam prošlost iz savršenih romana gdje je kraj sretan, možda nemam ni bajnu budućnost, ali imam sadašnjost koju sama gradim, koju pazim, jer živim za danas, a ne za jučer i sutra. Možda sutra dočekati neću, možda se sutra neću sjećati prošlosti.

Znam da je teško doći do ovakvog načina života, jer se taj isti gradi dugo vremena. Ja sam se gradila od trenutka kad sam došla na ovaj svijet. Jer mi je majka pričala da želi da budem jaka i hrabra, a kada sam odrasla, sada ja želim samoj sebi to isto.

Možda i jesam prolazila kroz tamne tunele, možda sam padala, ali najbitnije je da sam ustajala još jača. Moja svaka suza je razlog zašto sam sada ovdje gdje i jesam, zašto sam sada jaka i hrabra. Samo, imam još nešto da kažem. Nemojte šutjeti o onome kroz šta prolazite. Pričajte! Budite glasni, budite jaki, cijenite sebe i svoj život, jer život je jedan, i niko drugi ga neće živjeti za vas.

Provedite ovaj dan kao da vam je posljednji, jer nikad se ne zna kada sudbina vreba, i odakle.

Želim da učite na tuđim greškama, da idete dalje i da se hrabro boriti sa svakim iskušenjem. Želim da na kraju izađete kao pobjednici, jer ste to uistinu zaslužili.


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png

Sumeja Mešić rođena je 2006. godine u Sarajevu. U rodnom gradu završava osnovnu školu te upisuje Gimnaziju Dobrinja, trenutno pohađa prvi razred. Aktivno se bavi pisanjem eseja, psiholoških sastava ali se bavi i crtanjem.Pisanjem se bavi od 2019.-te godine. Trenutno je u planu da objavi svoju prvu knjigu Pismo mlade dame, koja je bazirana na psihologiji i motivaciji za mlade, ali i starije osobe.Ljubav prema psihologiji se rodila upravo kada je počela pisati, i želi to iskoristiti na najbolji način. 


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png