Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina (1402-1459) – Enes Dedić


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina (1402-1459) – Enes Dedić

 „Problematika zajedničke granice između Bosne i Despotovine predstavlja jedno od složenijih tematskih pitanja. Ovaj dio bosanskih granica tokom prve polovine 15. stoljeća bio najviše podložan pomjeranjima…“: navodi dr. Enes Dedić u svojoj novoj knjizi.

Djelo Enesa Dedića koje ujedno nosi i naziv autorove doktorske disertacije na Odsjeku za historiju Univerziteta u Sarajevu je djelo koje je utemeljeno na osebujnoj izvornoj građi i stručnoj literaturi. Međutim, za razliku od disertacije, ovo djelo je prošireno arhivskim materijalima kao i najnovijim historiografskim saznanjima. Djelo je prije svega napisano kao historijska monografija koja obrađuje tematiku odnosa Bosanskog Kraljevstva i Srpske Despotovine u periodu od 1402-1459. godine.Kako je već navedeno, autor ove knjige je doktorirani medievalista te uposlenik Instituta za historiju u Sarajevu. Ova knjiga je plod rada koji je dug osam godina, i ne obuhvata sve informacije o Bosanskom Kraljevstvu i Srpskoj Despotovini – međutim ovakva monografija je zaista nešto što je falilo historiografiji. Ona u osnovnim crtama obrađuje kompletan odnos Despotovine i Kraljevine u srednjem vijeku. Na osnovu ovog djela napravljena je jedna jako kvalitetna početna tačka za daljna istraživanja.

Prvi tiraž ovog djela se uspio rasprodati za nešto malo više od mjesec dana, a čitatelji su oduševljeni nosim saznanjima o zanimljivom historijskom periodu i nama bliskim Bosanskim Kraljevstvom i Srpskom despotovinom. Kada čitatelj zaviri u knjigu može se saznati informacije o Bosni i Despotovini u regionalnom kontekstu, prikaze religijskih odnosa pa sve do rata kralja Tvrtka II i despota Đurđa – pored toga ova monografija otvara još mnoga druga pitanja i krije odgovore na iste a da šire mase saznaju preporučuje se da sami prelistaju stranice ove knjige i prepuste se novim historijskim saznanjima. Simpatični dizajn korica je radila magistrantica Anela Dedić – koja je na ovaj način oživjela scenografiju tematike uz koju će svaki čitatelj lakše stvarati slike o onome što čita. Na samom kraju značajno je napomenuti da se autor, iako sa izazovom potrudio kroz deskripciju ovih odnosa definirati i uloge običnih ljudi – posebice u pograničnim područjima, što je doista zanimljivo spoznati.


Autorica: Lamija Keso

Upute na tekst:

Enes Dedić, Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina (1402-1459), Institut za historiju, Sarajevo, 2021.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png
Bilješka o autorici:

Lamija Keso, rođena 2001. godine u Bugojnu, odrasla je u susjednom Gornjem Vakufu Uskoplju gdje je završila osnovno i srednje školovanje. Kroz tinejdžerske godine je pronašla svoju ljubav u knjigama, historiji, fotografisanju. Svoju prvu samostalnu fotografsku izložbu je imala 2019. godine. Pored toga od tada se bavila aktivizmom i društveno korisnim radom – ka čemu nastoji sve do dan danas. Zanimljivo je pomenuti i njenu ljubav prema muzici koja je krenula od ranih godina kada je počela svirati klavir. Nakon završene gimnazije, preselila se u Sarajevo. Trenutno studira na Filozofskom fakultetu, Odsjek za historiju – prvi ciklus. Zasigurno ju je tu dovelo veliko interesovanje prije svega prema srednjovjekovnoj Bosni i srednjem vijeku, pa nakon toga antici i drugim historijskim periodima i procesima.


Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kjhkhkkhc48d.png