Treća godišnjica rada Magazina Dunjalučar


Treća godišnjica rada Magazina Dunjalučar

Magazin Dunjalučar osnovan je 25. 02. 2019. godine, a danas slavi svoj treći rođendan. Dunjalučar je nastao sa ciljem promoviranja kulture, kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire, pa se danas, nakon više od hiljadu (1100 objavljenih tekstova i promocije 240 mladih, afirmisanih i neafirmisanih autora, može reći kako je taj cilj postignut, ali da se i dalje nastavlja razvijati. Jedan od ciljeva koji će oblikovati budućnost  Magazina jeste izdavanje printane publikacije, koja bi dodatno naglasila ozbiljnost i važnost postojanja ovakvog prostora za filozofiju, kulturu i umjetnost, kao što je Dunjalučar

Bitno je naglasiti da se Magazin ne fokusira samo na pisanu riječ, eseje iz oblasti književnosti, arheologije, filma, feminizma, historije umjetnosti, na poeziju, prozu i prijevode, te se na našoj stranici nalaze i kategorije kao što su Slikarstvo, Fotografija i Aktivnosti, gdje su predstavljeni radovi bosanskohercegovačkih i regionalnih likovnim umjetnika, fotografa, grafičkih umjetnika, skulptora i kolažnih umjetnika, a popraćene su i promocije knjiga, izložbe i drugi kulturni događaji. Sve to Dunjalučar čini mjestom susreta i dijaloga.

Naročito smo ponosni što smo u protekloj godini ostvarili sardnju sa izdavačkom kućom Buybook, pod čijim pokroviteljstvom donosimo recencije i kritike najnovijih književnih naslova i tako pratimo domaću i svjetsku književnu scenu. Na Dunjalučaru se, također, mogu naći tekstovi mladih kritičarki i kritičara radionice Ženska čitaonica, koju organizuje PEN centar Bosne i Hercegovine.

Na kraju, želimo se zahvaliti svim autorima koji nam šalju svoje radove, svim sagovornicima, umjetnicima i čitateljima bez kojih postojanje Dunjalučara ne bi imalo smisla.

Do čitanja!


Uredništvo: Zerina Kulović i Senad Arnaut