Poezija: Dženana Hadžihafizbegović


‘Isjan*

u akšam dušmani
čekmedže preda me
stavili –

iz fioke razmotah
u povoju ucviljenu
sablju –

odmotah i zavoje
da dlane ogolim
svoje:

u brazde čitam
Al – Baqarah, harf po
harf

tijelom sablje čezne
krv skorena, vrh njen
utočište moje biva

i dok šutim čudo, i
u grudima drhtim
strah,

ponavljam:

omrsih se ratom, jer
mir dovoljno
uzbuđivao me nije

(*’Isjan (عصيان) u ar. – svaki oblik izbjegavanja naredbi I iskazivanje neposluha i nepokornosti prema određenom autoritetu, prema Allahu dž.š.)Folklor

nepozvan, u
kolo moje
zaigrao đidija

poveo mi
oro, balvanima
obgrlio ruke –

viš’ stopala
zaveo me, pred
manastir
na koljena
bacio me –

strahuje na
molitvni da
pusti mi krv.

U noge dok mirujem, u
kolo naše zaigrali
tuđi:

marširaju ritam,

Ja

u iglu konac
crven šijem

namjesto vodom,

Ja

vriskom, krvava im
lica mijem

Inzar*

iz dimnjaka
ezani zapucali,
opominju da
dunjaluk piće
šejtanova roda
jeste
ko njime napojen
bude,
u kaburu imaće
kad
trijezniti se

dlanovima upit
poslaše, o pozivu
traže da
kazuje im –

dunjaluk ispijen
biti mora, jer
dunjalučite,
O, dunjalučari!
al’ ne zamislite
dunjaluk uživati bez
da trijezni
ostanete:
da u akšam vam
sviću zore, kad
svijest prizivate
neka se i bol
vrne, da od krvi
tijelo zrelo, od
mesa živo
reaguje snažno
kad
na minder ahlak
posjedne, za
fildžan prazan,
u žaru mangale
da vazi vam

(*INZAR (انذار) u ar. – alarm ili upozorenje. Poslanik je nezir (نذير), onaj koji opominje može donositi dobre ili lose vijesti)

Dženana Hadžihafizbegović, rođena u Tuzli, 23. oktobra 1990. godine. Uporedo sa osnovnom školom, u rodnom gradu pohađala i časove flaute u osnovnoj muzičkoj školi. U Tuzli završila i srednju školu, gimnaziju Meša Selimović. Oduvijek je voljela umjetnost, da uživa blagodati koje ista ima za ponuditi. Jedna od najljepših, književnost, za Dženanu je svakako na vrhu te liste. Po završetku gimnazije, u Sarajevu upisala Filozofski fakultet gdje je na odsjeku za Komparativnu književnost i bibliotekarstvo odbranila diplomski rad na temu “Poetska strategija Wislawe Szymborske u obradi historijskih tema“. Diplomirala pod mentorstvom bosanskohercegovačke pjesnikinje Adise Bašić.

Voli poeziju, čitati je, nerijetko i zapisati svoje verse. Posebno zadovoljstvo joj čini otkrivati intimnu notu kompleksne pjesničke duše skrivene u stihovima. Beskrajno je raduje uživati u stihovima pjesničkih veličina kakvi su Fernando Pessoa, Constantine Cavafy, Gottfried Benn. Za sveto slovo književnosti drži Bulgakovljev masterpiece “Majstor i Margarita“. Njena poezija objavljivana je u regionalnim časopisima i portalima za književnost i kulturu. Osim F. M. Dostojevskog, posebnom čitateljskom poslasticom smatra i djela Dževada Karahasana.


Kad ste već ovdje, pročitajte i ovo:

Donatori Magazina Dunjalučar mogu biti svi koji su zadovoljni našim radom, i žele podstaknuti naš trud. S obzirom na to da je Dunjalučar neprofitna organizacija, rad na magazinu je volonterski, ali smo se odlučili da vam omogućimo da nam pomognete u daljem radu i razvoju mjesečnom uplatom odabirom jedne od ponuđenih opcija.

Dobrovoljne uplate na račun Magazina možete uplaćivati putem platforme Patreon, koja predstavlja legitiman način finansiranja nečijeg rada. Prije same uplate neophodno je izvršiti registraciju na platformi Patreon, a uplaćivati možete putem kartice ili putem paypal računa. Registraciju i svoje uplate možete izvršiti putem sljedećeg linka: