Čitalački klub Željko Škuljević: čitanja knjige “Historija odbačenih”, Jasmina Agića


Čitalački klub Željko Škuljević: čitanja knjige “Historija odbačenih”, Jasmina Agića

U konferencijskoj sali Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, u petak, 1. 4. 2022. godine održan je drugi sastanak čitalačkog kluba „Željko Škuljević“. Njemu su prisustvovali studenti kulturalnih studija, razredne nastave i engleskog jezika i viši asistent Senad Arnaut.  Tema razgovora je bila knjiga Jasmina Agića pod nazivom „Historija odbačenih“, objedinjenje eseja na temu najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca koji zbog ovog ili onog razloga ne zauzimaju adekvatno mjesto u našem društvu.

Uvodnu riječ, videoporukom, je imao sam autor koji je dao uvid u svoje djelo i namjere njegovog pisanja, što su promjena samog odnosa prema kulturi i književnom naslijeđu.Nakon kraćih izlaganja o pojedinačnim poglavljima knjige koje se bave ličnostima kao što su Isak Samokovlija, Nedžad Ibrišimović, Zija Dizdarević i drugi, etablirano je evidentno bogatstvo naše književnosti i kulturalnog naslijeđa. Dalje su se članovi okrenuli osnovnom pitanju današnjeg događaja, kultura sjećanja na pomenute pisce, i o tome kako su potencijalni nosioci kulturnog i nacionalnog identiteta u našoj državi svedeni na imena ulica ili ustanova. Autori koji se izlažu odbacivanju pokazuju moć i hrabrost u društvu koje teško prihvata njihove ideje. Ovakav nemar za duhovni rad će povući probleme, uz primjere Meše Selimovića i Ive Andrića, o njihovom prisvajanju od strane različitih političkih struja.

Uplitanjem u dublje historijske i političke teme, na osnovu ovih umjetnika aktivirana je i diskusija o Bosni i Hercegovini kao svojevrsnom kroju različitih narodnosti, te je ustanovljen značaj obrazovanja budućih naraštaja sposobnih da iznesu ovo kulturalno breme i pokušaj građenja intelektualne države.

Nastavljajući u ovom duhu, za naredno okupljanje najavljena je tema egzistencijalnog romana i djela „Derviš i smrt“ Meše Selimovića.


Autor: Ibran Ćostović

Bilješka o autoru:

Ibran Ćostović , rođen 2002. u Zenici gdje završava Drugu gimnaziju. Nakon završetka srednje škole, upisuje se na Filozofski fakultet u Zenici, na Odsjeku za Kulturalne studije.


Kad ste već ovdje, pročitajte i ovo:

Donatori Magazina Dunjalučar mogu biti svi koji su zadovoljni našim radom, i žele podstaknuti naš trud. S obzirom na to da je Dunjalučar neprofitna organizacija, rad na magazinu je volonterski, ali smo se odlučili da vam omogućimo da nam pomognete u daljem radu i razvoju mjesečnom uplatom odabirom jedne od ponuđenih opcija.

Dobrovoljne uplate na račun Magazina možete uplaćivati putem platforme Patreon, koja predstavlja legitiman način finansiranja nečijeg rada. Prije same uplate neophodno je izvršiti registraciju na platformi Patreon, a uplaćivati možete putem kartice ili putem paypal računa. Registraciju i svoje uplate možete izvršiti putem sljedećeg linka: