Šefika Nesterin-Bjelevac: Ramazanske večeri i Bajram


Šefika Nesterin-Bjelevac: Ramazanske večeri i Bajram

(Zeman (Bajramski prilog) br. 82. Sarajevo, 1912.)


Učiteljica uzme kredu i napiše na školskoj tabli: Ramazanske večeri i bajram”.

Na prvi mah učinio mi se zadatak i previše lahak, ali kad sam pomislila na silnu šarolikost ramazanskih večeri i promjenu čitavog načina života, onda na radosti bajrama, istom mi sunu pred očima nejasna silueta iz koje je trebalo izvaditi jasnu sliku o ramazanskim večerima.

Nasta šutnja megju pripravnicama. Zatim lak žubor i opet šutnja… Sve su šutile i radile. Ja sa razmišljala. Nije mi se dalo početi. Prenijela sam se duhom u one lijepe romantične večeri ramazana: preletila sve jednu za drugom, za tim bajram.

Ko bi to sve mogao opisati! Kako bih ja to mogla živo opisati onako kako sam ih ja gledala;sve one radosti, koje sam u njemu doživila – i svu sjetu, kad bi kiša zablatila tijesne sarajevike sokake!…..

Jednom sam počela i nije mi se svidilo. Poderala sam papir. Još jednom i opet nije valjalo. Učiteljica došla više mene pa gleda – šta radim. Dolazilo mi je da ostavim papir na stranu i da ne radim.

Ali ne! Ono što tako dobro poznajem, da ne napišem… Da iz toga panem?!….

Bilo mi je već da zaplačem..

…I počela sam pisati…

Kakvo značenje ramazan ima za jednog muslimana i muslimanku, kako je on vjerom uzvišen neću da pišem, jer to ne spada u radnju. Nego večeri! One lijepe večeri, kad se iza akšama okite vita munareta svijetlim kandiljima, kad na Begovoj munari plane u jedan čas stotina malih žarulja; duša i nehotice diže se nekud u nekakav svijet nepojimanja.

Ulice ožive. Čaršija se otvori, koja je inače bez ramazana već u akšam zatvorena; – postane prvom večeri nekako življa.

Prije ramazana čim skreneš iz glavnih ulica u sporedne, nijesi mogao naći otvorena dućana. a sad sve je širom otvoreno i nakićeno, sve živo: na svačijem se licu zrcali radost. I sahat iza toga sprema se svak na teraviju.

Prva teravija! U džamiju…

To nije pobožnost! Nije ni ona prikrivena i moderna licemjernost, nego nešto lijepo, mistično što me je uvijek vuklo na teraviju. Sa radosti, bez gizdanja, pod šalom još kao djevojčica, a istom od lanjske godine u zaru dolazila sam u džamiju, da klanjam, da uzgred vidim koju drugaricu, da je upitam gdje će ramazaniti, da ju upitam…..

U džamiji jedna uz drugu skrušeno na koljenima, bez riječi, u molitvi… A poslije pred džamijom, sokakom nastane žubor, razgovor.

Tamo desno odmah do ulaza u džamiju stoji grupa djevojaka i pale fenjere, dalje od njih nekoliko mladića riječ po riječ dobacuju….

Za čas ode ih nekoliko jednom stranom, ostale drugom u razgovoru, u šali pričajući jedna drugoj o novim haljinama, o novim mingjušima, o novim momcima: pitajući da li još govori ovim, dogje li oni i t. d. it.

Iza teravije se ide na sijela!

Sa majkom u rodbine; ali obično nikud prvu večer, nego treću, četvrtu, a istom iza jedno deset dana nastaje pravo sijelenje, kad mjesec objača, kako se obično starije žene izrazuju.

Dolazi se i odlazi… Djevojka djevojku traži, srodna duša srodnu, da se vide, da se razgovore, da jedna drugoj otkrije ono, što joj nije dosad otkrila…da joj sad “pod sigurno” saopći, kako je dolazio i rekao: odmah iza bajrama…

Pa ne može ovog ramazana mnogo hodati, jer se mora spremati. A svaku večer, pod prozor stih razgovor, u iskreno ćeretanje!…

Pusta mladost, koja ne zna ni za kakove brige, ni žalost; do šesnaeste, dok je srce još slobodno, trči okolo nas po deset sad jednom ulicom sad drugom… zaustavi se pred svakim izlogom, pogledaj svakog ko kraj tebe progje!…

Bez umora, bez sna po kiši, po snijegu ne znajući za studen, jer srce, srce je toplo… krv mlada i nabrektala grije…

Pa onda se vraćaj kući, da čuješ prikor majke, da što prije spremaš ručak, da čistiš kuću, da pereš suđe… i da ne pjevaš, jer otac ili brat spava….

A srce hoće da pjeva!… tiho u sreći, u radosti…
Tako prolazi jedna večer… druga… treća…

Tako prolaze sve jednako i druga, svaka romantična i lijepa, tiha i mila – tajanstvena… Iznimku malu čine večeri pred bajram. U danu, kad si se natrčala po bezistanu, probirajući eto novo, nešto što dosad nije bilo, u večer se šije i priprema za bajram.

I posljednja večeri odmah poslije jacije dobiva čaršija drugi izgled. Izgubila je vrlo mnogo od svoga šarenila i živahnosti. Nekoji su dućani i zatvoreni… Treba ranije spavati. Sutra treba ranije ustati na bajram.

Bajram dolazi sa gruhanjem topova posljednji dan ramazana. A prije na večer bila jeposljednja teravija, gdje smo se oprostili s ramazanom i obećali se viditi u prvi petak po bajramu u mahali.

Bajram je šarolik, nov, veseo… Ali u njem nema onoga nešto osobitog što ima ramazan, nema svojih posebnih čari.

Posjete. Rodbina daoazi… odlazi, čestita se. Peče se kahva, pravi limunata… Prolazi prvi dan… drugi.. treći i prvi petak po bajramu!…

Tad je za pravo ženski bajram. Sve je u mahali, što je god mlado i zdravo, bogato i siromašno. Sve obučeno i nagizdano! Sve šušti okolo. Na jednim vratima djevojka, na prozoru djevojka: tamo za ogradom djevojka!…

Otud je grupa momaka! Jedan, dvojica na vrata, jedan pod prozor: jedni gledaju kroz pukotine i frži na vratima; tamo opet u ruci jedne rubac kojeg je dragom namijenila…

Sve je veselo i radosno. Srca jače biju!… Neko traži dragu, neko ide dragoj, nekog čeka…. …A pred večer se sve stišaje, razilazi…..

Neko s čevrom, neko s rubcem u džepu, neko sa ranom na srcu-bajramski darovi.


Izvor: Nesterin – Bjelevac Šefika “Ramazanske večeri i Bajram” u “Sve bih zemlje za Saraj'vo dala, Dragana Tomašević Karahasan.

Kad ste već ovdje, pročitajte i ovo:

Donatori Magazina Dunjalučar mogu biti svi koji su zadovoljni našim radom, i žele podstaknuti naš trud. S obzirom na to da je Dunjalučar neprofitna organizacija, rad na magazinu je volonterski, ali smo se odlučili da vam omogućimo da nam pomognete u daljem radu i razvoju mjesečnom uplatom odabirom jedne od ponuđenih opcija.

Dobrovoljne uplate na račun Magazina možete uplaćivati putem platforme Patreon, koja predstavlja legitiman način finansiranja nečijeg rada. Prije same uplate neophodno je izvršiti registraciju na platformi Patreon, a uplaćivati možete putem kartice ili putem paypal računa. Registraciju i svoje uplate možete izvršiti putem sljedećeg linka: