Skulptura: Camille Claudel

Francuska skulptorica Camille Claudel rođena je 1864. godine. Bila je muza poznatog skulptora Augustea Rodina, sestra pjesnika Paula Claudela, pa je njena umjetnost dugo bila u njihovoj sjeni. Tek je nakon smrti dobila priznanja koja zaslužuje. Danas znamo da je imala veliki utjecaj na Rodinovo stvaralaštvo, te se 1888. godine seli u blizini Rodinovog ateljea i posvećuje se skulpturi uz financijsku podvršku oca. Od 1893. godine povlači se iz društvenog života, živi sama i potpuno se posvećuje stvaralaštvu. Zbog svog usamljeničkog života i neobičnih navika prozivaju je “šizofreničnom”.

Nakon očeve smrti, brat i majka odlučuju je poslati u azil 1913. godine, uprkos ubjeđivanjima ljekara da je sa njom sve uredu. Camille će živjeti u potpunoj izolaciji 30 godina, a tu će dočekati i svoju smrt 1943. godine.


“Valcer”, prije 1895. godine.

“Čučeća žena” (“Femme accroupie”), 1884.-1885. godina.


“Moliteljica (” L'Implorante”) modelovana 1898., izlivena cca. 1905. godine.

“Clotho”, 1893., u grčkoj mitologiji, jedna od tri suđenice Moire.

“Sakuntala”, 1888.godine.

“Zrelo doba”, 1899. godine.


“Perzej i Gorgona”.

“La petite Chatelaine”.

Kad ste već ovdje, pročitajte i ovo:

Donatori Magazina Dunjalučar mogu biti svi koji su zadovoljni našim radom, i žele podstaknuti naš trud. S obzirom na to da je Dunjalučar neprofitna organizacija, rad na magazinu je volonterski, ali smo se odlučili da vam omogućimo da nam pomognete u daljem radu i razvoju mjesečnom uplatom odabirom jedne od ponuđenih opcija

Dobrovoljne uplate na račun Magazina možete uplaćivati putem platforme Patreon, koja predstavlja legitiman način finansiranja nečijeg rada. Prije same uplate neophodno je izvršiti registraciju na platformi Patreon, a uplaćivati možete putem kartice ili putem paypal računa. Registraciju i svoje uplate možete izvršiti putem sljedećeg linka: