Žena na prozoru, A. J. Finn

Razmišljam o doktoru Brulovu u filmu Začaran: Draga moja djevojko, ne možeš neprestano udarati glavom o stvarnost i sve vrijeme tvrditi da ona ne postoji.

– Žena na prozoru, A. J. Finn


Žena na prozoru, A. J. Finn

Roman “Žena na prozoru”, američkog autora A.J.Finna istinski je hommage triler žanru, Alfredu Hitchcocku i dirljivom propitivanju ljudske svijesti. Ženu na prozoru možemo čitati iz dva ugla, na jednoj strani nalazi se majstorski napisan triler, dok sa druge strane stoji saosjećajan glas, duševni život ljudskog bića koje se suočava sa depresijom, gubitkom, strahom od izlaska iz kuće. Svaka stranica romana prožeta je opisima panike, anksioznosti, nemira koji izaziva napetost i od čitatelja zahtijeva stalnu pažnju. Stephen King, jedan od recenzenata romana, nije pretjerao kada je rekao da je ovo “jedna od rijetkih knjiga koje se zaista ne mogu ispustiti iz ruku.”

Roman počinje citatom iz filma “Sjena sumnje” (koji je samo jedan od filmova koji se prepliću sa životom glavne junakinje): “Imam osjećaj da negdje u tebi postoji nešto za šta niko ne zna”. “Žena na prozoru” u prvi plan stavlja unutrašnji život, nepoznato, carstvo stida, poroka, grižnje savijesti i krivice. Glavna junakinja romana je Anna Fox, dječija psihologinja koja se suočava sa izrazito teškom psihičkom “paralizom” koja od nje čini zatvorenika u vlastitom domu: Annu upoznajemo u očajnom stanju, ne izlazi vani, ne vodi računa o higijeni, ispija nekoliko flaša vina u jednoj noći, iznova gleda filmske klasike koje zna napamet, pije više vrsta lijekova, miješa ih sa alkoholom i svojevoljno povećava doze. Jedna od Anninih omiljenih aktivnosti je promatranje komšija uz pomoć fotoaparata. Ona ne izlazi vani, ali živi kroz živote drugih, dokumentuje njihove svađe i ljubavi, primjećuje izraze lica, detalje na odjeći i raspoloženje.Anna, koja za sve o komšijama, stoji nasuprot Anne koja zbog alkohola i tableta ne zna koji je dan, mjesec, godina. “U glavi mi treperi i ruke mi se tresu. Pronalazim veliko pakovanje Brufena u lafici i guram tri kapsule niz grlo. Rok im je istekao prije devet mjeseci. Djeca su začeta i rođena za to vrijeme, razmišljam. Životi su stvoreni. Gutam i četvrtu, za svaki slučaj.”

Sve to čini je nepouzdanim svjedokom, što postaje bitno kada ugleda zločin sa svog prozora, ali čitatelji joj vjeruju zbog intime koju dijeli samo sa njima. Na početku romana Anna posmatra ženu koja vara svog muža dok on prilazi vratima kuće, ranije nego inače.

Njen fotoaparat je poput filmske kamere u Hitchcockovom filmu “Rear window”, oštra je i pronicljiva, vidi sve, prodire u tajne: “Vraćam se broju 212 na kojem se Rita i izvođač žurno svlače. Mogla bih okrenuti informacije, pozvati na kućni telefon i upozoriti je. Neću to uraditi. Promatranje je kao fotografisanje prirode: ne miješaš se u život divljih životinja.” Prozori njene viktorijanske kuće postaju poput filmskih ekrana, pružaju pogled na život, dok u njenoj kući vlada mrtvilo izazvano traumom koja se otkriva tek pred kraj romana, iako je nagoviještena od prvih stranica.

Sve to “Ženu na prozoru” čini uzbudljivim romanom koji, pored toga što uzburkava maštu čitatelja, nudi originalan književni stil, spoj realističnih opisa i metafora koje poput poezije prodiru u intimu.


Autorica: Zerina Kulović

Upute na tekst:

A. J. Finn, Žena na prozoru.

Knjigu možete kupiti u Buybook shopu.

Kad ste već ovdje, pročitajte i ovo:

Donatori Magazina Dunjalučar mogu biti svi koji su zadovoljni našim radom, i žele podstaknuti naš trud. S obzirom na to da je Dunjalučar neprofitna organizacija, rad na magazinu je volonterski, ali smo se odlučili da vam omogućimo da nam pomognete u daljem radu i razvoju mjesečnom uplatom odabirom jedne od ponuđenih opcija

Dobrovoljne uplate na račun Magazina možete uplaćivati putem platforme Patreon, koja predstavlja legitiman način finansiranja nečijeg rada. Prije same uplate neophodno je izvršiti registraciju na platformi Patreon, a uplaćivati možete putem kartice ili putem paypal računa. Registraciju i svoje uplate možete izvršiti putem sljedećeg linka: