Konkurs za Monografiju Scenski dizajn u regionu 2006. – 2021.


Konkurs za Monografiju Scenski dizajn u regionu 2006. – 2021.

SCEN Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju i Bijenale scenskog dizajna pozivaju autore sa prostora bivše Jugoslavije da uzmu učešće u javnom regonalnom konkursu za izbor radova za Monografiju Scenski dizajn u regionu 2006–2021, i na taj način pomognu da monografija bude verni prikaz onoga što je činilo scenu u poslednjih petnaest godina.

Ponovno pokretanje Bijenala scenskog dizajna rezultat je potrebe za praćenjem i vrednovanjem pozorišne produkcije, scenskog prostora, kao i umetničkih i kustoskih praksi u oblasti scenskog dizajna u Srbiji i regionu. Jedan od osnovnih ciljeva je stvaranje platforme koja će omogućiti susrete, razmenu i saradnju kako profesionalaca tako i studenata sa prostora bivše Jugoslavije.

Da bi se premostio jaz od preko 15 godina kolliko je prošlo od poslednjeg BiSD dodanas i napravio presek stanja, raspisujemo regionalni konkurs za Monografiju Scenski dizajn u regionu 2006–2021. kojom ćemo pokušati da prikažemo ko su učesnici na sceni. Svrha konkursa je prikupljanje radova koji će biti selektovani u različitim kategorijama scenskog dizajna i prikazati raznovrsnost scene u tom periodu. Rok za prijavu na konkurs: 31. maj 2022. 

Monografija će prikazati radove u sledećim kategorijama:

1. Scenski dizajn u pozorištu;
2. Scenski dizajn van pozorišta;
3. Novi mediji i nove tehnologije u scenskom dizajnu;
4. Umetničke i kustoske prakse scenskog dizajna;
5. Scenska arhitektura;
6. Realizacija scenskih prostora; 
7. Predstavljanje i promocija scenskih događaja i scenskog prostora;

Više informacija o Bijenalu scenskog dizajna, kao i načinu prijave: www.bisd.rs.

Osnivač Bijenala scenskog dizajna: