Izbor iz poezije: Giuseppe Ungaretti

Giuseppe Ungaretti, italijanski pjesnik (Aleksandrija, Egipat, 10. II. 1888 – Milano, 1. VII. 1970). Djetinjstvo i ranu mladost proveo u Egiptu, kamo su mu se roditelji doselili iz Toskane u potrazi za poslom; motivi pustinje i obećane zemlje te svojevrsni pjesnikov »nomadizam« potječu iz te biografske činjenice. U Europu je prvi put došao 1912; nastanio se u Parizu i kretao u avangardnim umjetničkim krugovima. U I. svjetskom ratu sudjelovao je kao običan vojnik. To iskustvo ključno je za njegovu prvu zbirku pjesama Pokopana luka (Il porto sepolto, 1916), poslije uvrštenu u zbirku Radost brodolomâ (Allegria di naufragi, 1919). Pisao je i putopisnu prozu i kritiku te prevodio drame J. Racinea, sonete W. Shakespearea, poeziju L. de Góngore y Argotea, W. Blakea, S. Mallarméa, S. Jesenjina i dr.


Lijepa noć

Koja pjesma se digla noćas
da izveze
kristalnim ehom srca
zvijezde

Koji praznik izvirao
iz srca na svadbi

Bio sam
lokva mraka

Sad ujedam
prostor
kao dijete dojku

Sad sam pijan
od svemira.

Preveo: Erman JakupiNostalgija

Kad noć
izčezne
malo prije proljeća
i rijetko
poneko prođe

Nad Parizom se zgušnjava
tamna boja
plača

U pjesmi
jednog mosta
gledam
beskrajnu tišinu
nježne
djevojke

Naše
bolesti
se stapaju

I kao odnešeni
ostaje se

Preveo: Erman Jakupi

Ukopana luka

Stiže vam pjesnik
vraća se svijetlu sa svojim pjesmama
i rasipa ih

Od ove poezije
ostaje mi
ono ništa
neistrošive tajne.

Preveo: Erman Jakupi

Bdijenje

Cijelu noć
bačen blizu
jednog suborca
masakriranog
sa ustima
kao da reži na mjesec
i sa zagušnjenjem
na rukama
prodirućim
u moju tišinu
pisao sam
pisma puna ljubavi

Nikad nisam bio
toliko
vezan za život.

Preveo: Erman Jakupi

Kad ste već ovdje, pročitajte i ovo:

Donatori Magazina Dunjalučar mogu biti svi koji su zadovoljni našim radom, i žele podstaknuti naš trud. S obzirom na to da je Dunjalučar neprofitna organizacija, rad na magazinu je volonterski, ali smo se odlučili da vam omogućimo da nam pomognete u daljem radu i razvoju mjesečnom uplatom odabirom jedne od ponuđenih opcija.

Dobrovoljne uplate na račun Magazina možete uplaćivati putem platforme Patreon, koja predstavlja legitiman način finansiranja nečijeg rada. Prije same uplate neophodno je izvršiti registraciju na platformi Patreon, a uplaćivati možete putem kartice ili putem paypal računa. Registraciju i svoje uplate možete izvršiti putem sljedećeg linka: