Marija Pavković Baković osvojila prvo mjesto na natječaju za književnu nagradu „Marko Martinović Car“


Marija Pavković Baković s pričom “Bijele suze” osvojila prvo mjesto na natječaju za književnu nagradu „Marko Martinović Car“

Sinoć je u Napretkovu domu u Vitezu obavljena svečana dodjela književne nagrade za priču „Marko Martinović Car“. Na Međunarodni natječaj pristiglo je 30 priča, a žiri u sastavu: dr. Larisa Softić Gasal (Tuzla), Tihomir Jovanović Tika (Beograd) i Sanja Babić Đulvat (Vitez) u prvom krugu je izabrao 10 priča za uži izbor, a u drugom je izabrao pobjedničke priče.

Prvo mjesto na ovogodišnjem natječaju osvojila je mlada književnica Marija Pavković Baković iz Tomislavgrada za priču “Bijele suze”, drugo mjesto pripalo je književniku Dinku Osmančeviću  iz Banja Luke za priču Anđeli, a treće mjesto književniku Adnaninu Jašarević iz Zenice za priču „Muzej sutrašnjice”.

Obrazloženje žirija pročitala je prof. Sanja Babić Đulvat, a za pobjedničku priču istaknula je da je priča stiliziranog pristupa temi. Autorica vlada građom koju vješto i suptilno poetizira neočekivanim efektima, šaljući jasnu antiratnu poruku. Za drugoplasiranu priču je istaknula da je to jedna od rijetkih priča koja se ne bavi ratnom tematikom i iskače iz klišea, pri tome smještena u neko drugo, davno prošlo vrijeme, da bi na samom kraju izronila u sadašnjosti. Za trećerangiranu priču je istaknula da uspješno uobličava rastrojenu, pomalo neozbiljnu sadašnjost odnosno doživljajem u glavama ljudi, naslanjajući se na skoru epidemiološku situaciju pronalazeći uzročan odnos između naoko nezavisnih činjenica.

Književnik Anto Zirdum je kao tajnik žirija obznanio tko su potpisnici priča pod šiframa, a nagrade su uručili predsjednica podružnice HKD ,,Napredak” Vitez Gordana Mišković, dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović i načelnik općine Vitez Boris Marjanović.

U glazbenom dijelu svečanost su uveličali Napretkov Ženski vokalni sastav i članovi Ritter ethno orkestra.


Izvor: napredak-vitez.ba