Naukom do Boga


Науком до Бога

Кад би се доказало постојање Бога, не мора да значи да се вера не би могла дефинисати као таква. Тојест, не престаје моја вера у Бога или у постојање Бога, ако се докаже његово постојање, чисто из разлога што је доказано – Верујем у себе, а ја физички 100% постојим. 

Човек је толико неразвијено биће да има способност да види свет у само 3 димензије. Ако бисмо веровали Ајнштајну, време је у четвртој димензији. Претпостављам да већина нас замишља време у дводимензионалном облику, као казаљке на сату или као дводимензионални координатни систем са “сада” или “данас” на x-оси.

Долазимо до тог неизбежног поједностављивања и неизбежних шаблона усађених у човека. Ако је човек у стању да толико поједностави нешто што је у само једној димензији више од његовог поимања света око себе, може се само замислити како би реаговао исти тај човек када би покушао да схвати неку коначно велику димензију, ту у којој би на пример био у могућности да види Бога, да га разуме и да га појми. Наука напредује толико споро из много разлога; Један разлог је што су око нас све шаблони: да би научио језик, човек мора тачно одређене речи у тачно одређени редослед да користи, да би добио одличну оцену на тесту или испиту, мора унапред тачно дефинисане одговоре да напише, да би на леп начин скувао јело, не може да га кува више него што му треба, а ни мање, да би пливао мора да има довољно ваздуха у плућима све време.

Окружени смо шаблонима, а за напредовање науке је потребно одступање од шаблона – креативност. Извео сам један експеримент. Прилазио сам људима и поздрављао их са „Ја сам Никола Благојевић, имам старијег брата.”, „Ја сам Никола Благојевић, објавио сам две књиге.”. Увек сам добијао исте одговоре: „Ја сам Петар Петровић, имам млађу сестру.”, „Ја сам Петар Петровић, нисам објавио књигу”. Други разлог зашто наука не напредује довољно брзо је што би људи остајали без посла. Сигурно постоји начин да се решимо каријеса, али би скоро сви зубари остали без посла, па зато тапкамо у месту.

Трећи разлог је новац, а има превише разлога. Мада, „сваки напредак је напредак, без обзира колико мали.”. Наука још увек није толико напредовала да би човек видео Бога, али што више напредује и што више одступамо од шаблона, све „смо” „ближи” Богу, у тој некој n-тој димензији.


Autor: Nikola Blagojević