Sally Rooney: Divni svijete, gdje si

Ali to je život koji imam, jedini. I dok ti pišem ovu poruku jako sam sretna. Volim jako.


Sally Rooney: Divni svijete, gdje si

Sa engleskog prevela Jovana Šegom,
Buybook, Sarajevo, 2022.


Na tragu svojih bestseler romana „Razgovori s prijateljima“ i “Normalni ljudi”, Sally Rooney objavljuje još jednu književnu senzaciju, roman “Divni svijete, gdje si”. Nazvan po istoimenoj Schillerovoj poemi, ovaj roman je kompleksna analiza međuljudskih odnosa i niza komplikacija sa kojima se susreće ljubav u XXI stoljeću.

Rooney se fokusirala na važnost i značenje intime, naročito u periodu globalne nesigurnosti i  otuđenosti. Njeni junaci i junakinje suočavaju se sa odrastanjem, zaljubljivanjem, sa slomljenim srcima, seksualnosti, duhovnim krizama i avanturama. Mogli bismo reći da je roman “Divni svijete, gdje si” dosta kompleksniji, kako stilski, tako i tematski, od romana „Razgovori s prijateljima“ i “Normalni ljudi”. Iako se između radnji ova dva romana mogu povući jasne paralele, “Divni svijete, gdje si” pruža dosta zreliju sliku ljubavnih i prijateljskih odnosa. Pored ljubavi koja se nameće kao tema ovog romana, tu je i tematiziranje umjetnosti koja igra jako važnu ulogu u životima junaka i junakinja koji, na momente, mogu izgledati kao ekscentrični izgnanici od društva – istovremeno bježe od intime i njoj teže. Upravo su zbog takve karakterizacije likova međuljudski odnosi u romanima Sally Rooney izrazito komplicirani.Dva para, Alice i Felix, Eileen i Simon su protagonisti romana „Divni svijete, gdje si“, koji utjelovljuju strahove savremenih pojedinaca. Roman počinje sa propitivanjem mogućnosti, ili nemogućnosti pronalaska ljubavi u svijetu koji ide ka ekološkoj katastrofi, u svijetu kojem dominiraju društvene mreže koje nisu ništa drugo nego privid, u svijetu koji je dopustio izbor reality i showbiz figure kao što je Trump na čelo Amerike, itd. Mlada spisateljica Alice seli se iz Dublina u mali irski gradić, odlučuje se za život u starom župnom dvoru koji joj nudi komfor, ali i niz izazova. Roman počinje njenim prvim izlaskom sa skladištarem Felixom sa kojim pokušava naći zajedničko tlo.

Prvi sastanak završava se razočarenjem, uprkos postojećoj privlačnosti nedostaje im osjećaj koji bi ih zbližio, gdje se postavlja pitanje razlika u komunikaciji preko društvenih mreža i komunikacije “oči u oči”. Bila je to jedna od onih situacija. Oboje su se poslije toga osjećali loše, ni jedno ni drugo nisu sa sigurnošću mogli ustvrditi zašto je na kraju večer ispala potpuni debakl. Zastavau ba stepeništu, sama, osvrnula se prema podestu. Pratite joj pogled sada i primijetite da su vrata spavaće sobe ostala otvorena, a da se komadić bijelog zida vidi kroz stepenišnu ogradu. Uprkos tome, nastavak radnje otkriva mogućnost da Alice i Felix premoste strah od upoznavanja, i krenu ka istinskom dijalogu.

Alice i Eileen razmjenjuju emailove, dakle, preko epistolarne forme dobijamo uvid u njihove živote. One pišu o sadašnjosti, o pandemiji korona virusa, o propalim vezama, o prošlosti, o vezama iz prošlosti koje se obnavljaju u sadašnjosti, o studiranju, otkrivanju seksualnosti i svim njenim problemima, o krizama sa kojima se suočava globalna ekonomija, o politici, te, u konačnici, o umjetnosti i njenoj ulozi u takvom svijetu. Radnja romana je spora, promjene se dešavaju suptilno, prepuna je sjećanja, svojevrsnih meditacija o umjetnosti i analiza društva, a kulminira kada se sva četiri lika nađu u istom prostoru.

„Divni svijete, gdje si“ je potraga mladih obrazovanih pojedinaca, umjetnika, za ljepotom, za divnim svijetom kojeg čine umjetnost, osjećaji i vrijednosti koje, iako su gurnute na marginu, život čine uzbudljivim i vrijednim življenja.


Autorica: Zerina Kulović

Knjigu možete kupiti u Buybook shopu.