Svezak sjećanja: Mustafa Nadarević – Bosna u zjeni duše


Svezak sjećanja: Mustafa Nadarević – Bosna u zjeni duše

Zamislimo jednog dječaćića, njegovu školsku klupu, drugare, njegovu prvu ulogu koja mu je darovana za školsku priredbu kada je doživio svijet malene Crvenkapice. Učiteljica ga je za tu ulogu odabrala jer je dječaćić imao dužu kosicu i neobičan glasić kojim je mogao dočarati dušu Crvenkapice. Kada je taj dječaćić odrastao i krenuo ka Rijeci otvarajući kapije Gimnazije, postao je dijelom bića jednog amaterskog kazališta koje je njegov talentat prigrlilo. Da li je gluma uzela sebi tog dječaćića ili je on uzeo sebi glumu, umjesto odgovora bilježimo bezvremeno prožimanje jedne ljudske kreacije i neobično lijepog talenta koji je svoju ljepotu raskrilio i u zdanju Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Jednom prilikom će kazati kako nije bio u redu najboljih studenata, iako je ispred sebe uvijek imao sjajne profesore ali da mu je njegova ljepota talenta bila izniman alibi koji će ga pratiti sve do njegovih tridesetih godina ovozemaljskog života kada je, kako će i sam kazati, počeo ozbiljno djelovati u svijetu glume. Taj dječaćić, sa početka naše priče, za svoga života, brojne je filmove, predstave i serije oplemenio vrhunskom glumom nošenom neobičnom karizmom. Njegovi “Glembajevi”, “Sirano de Beržerak”, “Gogoljevi” i “Čehovljevi junaci”, ostaju za nezaborav.Mustafa Nadarević napustio je ovozemaljske staze na dvadeset i drugi dan mjeseca novembra 2020. godine. Ostao je “Kratak susret” i “Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata” iz 1968. godine, “Prosjaci i sinovi” i “Muka svete Margarite” iz 1975. Ostao je i “Ispit zrelosti”, “Bombaški process” i “Mačak pod šljemom” iz 1978. godine. Ostao je sa nama i Duje i njegovo “Velo misto” iz 1980. a potom i “Kiklop” uz “Miris dunja”, “Otac na službenom putu” uz “Priče iz fabrike”, te “Glembajevi”, “Kuduz”, “Gluvi barut”, “Aleksa Šantić”, “Savršeni krug”, “Ničija zemlja”, “Kod amidže Idriza”, “Nafaka”. Ostao je sa nama i Izet Fazlinovic koji je sa sobom donosio naramak potrebnoga smijeha licu i srcu.

Rođen u Banjoj Luci 1943. godine. Čekao ga je Zagreb i njegova osnovna škola i drugari, gimnazija u Rijeci, Akademija za kazališnu umjetnost u Zagrebu. U tom lijepom zdanju predali su mu i njegovu diplomu. Čekao ga je potom i Zagrebački teatar mladih i njegova pozorišna karijera, te Drama Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu. Ostvario se i kao reditelj predstavom “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, uz postavku predstava “Balkanski špijun”, “Zabune”, “Hasanaginica”.

Svezak sjećanja Radija Federacije BiH:

Mustafa Nadarević – Bosna u zjeni duše…

“Umjetnost življenja I glume negdje su vrlo blizu, s tim da je gluma bolja jer na sceni možeš umirati bezbroj puta, a ostati živ. Na žalost, život je netalentovan glumac.

Kad nas jednom neko napusti, onda je to zauvijek. Ostaje samo umijeće preživljavanja. I sjećanje…” – kazao je Mustafa Nadarević

Da li je dječaćić sa početka naše priče znao da ga na njegovom ovozemaljskom putovanju strpljivo čeka njegovih 150 pozorišnih uloga, 60 filmova, drama i televizijskih serija, bezbrojna priznanja ali i jedno posebno, Zlatna arena festivala u Puli za najboljeg glumca koji nam je darovao nezaboravnu anatomiju duše doma Glembajevih…


Autorica: Aida Hadžiabdić

Prvi put objavljeno:

RTV FBiH
Radio Federacije BiH
Urednica Aida Hadžiabdić