Svezak sjećanja: Zambaci duše Nedžada Ibrišimovića

Nedžad Ibrišimović, 1940. – 2011.
Svezak sjećanja: Zambaci duše Nedžada Ibrišimovića

Nedžad Ibrišimović… Od “Ugursuza” i “Karabega” do “Kahrimana” i “Vječnika”… .2011. godine, na ovaj dan, u Sarajevu je sa svojih sedamdeset i jednom godinom života, napustio ovozemaljske staze, Nedžad Ibrišimovic, bosanskohercegovački književnik, slikar, skulptor.

Hodio je u djetinjstvu putevima Sarajeva i Žepča, otvarajući vrata osnovne škole u tom gradiću. Čekala ga je Tehnička škola u Zenici, ali i Sarajevu u kome je 1957. godine otvorio vrata i Srednje škole za primjenjene umjetnosti, Odsjeka za vajarstvo.

Nije nikada prepustio zaboravu svoje časno zvanje nastavnika u Žepču i Goraždu, upisujući studij filozofije u Sarajevu. Diplomu je prigrlio 1977. godine, a kasnije i zvanje urednika u listovima “Naši dani” i “Oslobođenje”. U godinama zla, koje su zatočile Bosnu i Hercegovinu, u sarajevskom naselju Dobrinja organizorao je djelovanje “Preporoda”.

Njegovo ime nalazilo se i na stranicama članova Udruženja likovnih umjetnika BiH, ali i kao potpisnika deset samostalnih izložbi. Kao predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, djelovao je od 1993. do 2001. godine, a od 1995. do 1998. bio je i glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost “Život”. Njegova djela prevođena su na češki, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemački i talijanski jezik.


Autorica: Aida Hadžiabdić

Prvi put objavljeno:

RTV FBiH
Radio Federacije BiH
Urednica Aida Hadžiabdić