Dijana Uherek Stevanović

Dijana Uherek Stevanović rođena je 1968. godine u Garešnici, R. Hrvatska. 1986. godine dolazi u Suboticu, završava Pedagošku akademiju u Kikindi, a posle i Pedagoški fakultet u Somboru – master. Zaposlena u OŠ “Miroslav Antić” na Paliću. Živi u Subotici. Pored pisanja, bavi se slikarstvom. Uvrštena je u preko 90 zajedničkih međunarodnih zbornika.

Samostalne zbirke poezije: “VANVREMENA”, “BESKRAJ”,”NOTOVANA”, “BEZIMENA”, “ONA”, “RATNICA SVETLOSTI” ,”VANVREMENA – ARTEMIDA” , “NEVIDLJIVA””NEBO U ZUBIMA”, “NESAVRŠENA” ,”VEDRINA”.

Pesma “Slavonija” pohvaljena je i uvrštena u zbirku najlepše poezije. Na takmičenju “Pesmi u čast”, pesma “Ritam tišine” osvojila je prvo mesto glasovima publike.
Zbirka pesama „Nesavršena“ dobila je nagradu „Književno pero“ Hrvatskog književnog društva kao najbolja objaljena knjiga poezije u 2016.
Dobitnik je nagrade „Književno pero 2018.“ Hrvatskog književnog društva za doprinose u književnosti i međunarodnoj saradnji.
Dodeljen joj je SUBOTIČKI OSKAR POPULARNOSTI u 2013. za njena postignuća u literaturi. Sudjelovala je na takmičenju “POEZIJE GODINE” pesnika Balkana i u prvoj sezoni 2012 / 2013. osvojila prvo mesto. Pobednik je u takmičenju “Diogen” – Sarajevo.
Dobitnik je mnogih pohvala i nagrada za rodoljubivu, misaonu, ljubavnu i socijalnu poeziju.
Njene pesme su objavljene u mnogim elektronskim časopisima i web stranicama.
Objavljene elektronske zbirke poezije “Nedostaješ mi ti”, “Artemida””Drugo ja” i zbirku u 3D varijanti.
Priređivač je “Međunarodne zbirke poezije Citat rs”, međunarodne zbirke pesama i priča za decu “Zagrli život” – namenjenu deci oboleloj od kancera, međunarodnih zbirki poezije i proze “Goli život u umetnosti” i “Na marginama života”. Objavila je knjigu pesama i priča za decu “Suncokretaljka” zajedno sa svojim učenicima i pesnicima Balkana.
Učesnik je preko 50 međunarodnih pesničkih susreta i orginazator PRVE UMETNIČKE OLIMPIJADE, kao i organizator preko 100 književnih večeri.
Pokrenula je projekat “Ostani kod kuće, ostani doma – poručuje ti KORONA” koji je obuhvatio radove preko 300 pesnika iz okruženja objavljenih putem sajtova, fb stranica, a u pripremi je elektronska knjiga.
“ŽIVOTA HARMONIJA – L'ARMONIA DELLA VITA”, je prva knjiga koju je pripremila u U.M.P. i kao takava je objavljena u izdanju UBU i “Galaksinis”.
Piše recenzije i kniževne prikaze, a njene pesme su prevođene na makedonski, talijanski, mađarski, bugarski, engleski…
Jedan od urednika je portala za kulturu, obrazovanje i priključene “Pokazivač” te “Ex-Yu Voice”.
Član je Međunarodnog umjetničkog udruženja “Vizija”, Internacionalne zajednice stvaralaca, Hrvatskog književnog društva, SKOR i drugih.
Počasni član je Književnog kluba “Duško Trifunović” iz Kikinde i “Stenka” Beograd.
Osnivač je i predsednik Udruženja balkanskih umetnika. Predsednik Delegacije Srbije u Scuola di Poesia-School of Poetry i ambasador U.M.P. koju je imenovao Silvano Cavaliere Bortolazzi osnivač neprofitne organizaje UNIONE MONDIALE DEI POETI – WORLD UNION OF POETS – UMP” te dobitnik zlatnog, srebrnog i platina križa za zasluge promovisanje međunarodne saradnje i poezije.