Nihad Mešić

Nihad Mešić rođen je 1965. godine u Tuzli. Objavio je desetak članaka iz oblasti ljudskih prava i rješavanja konflikata u zemlji i  inostranstvu.  Koautor je knjige “Globalising Hope/ Globalizzare Speranza” koja je objavljena 2007. u Roveretu, Italija u izdanju IUPIP -a.  

Lirske zapise pod nadimkom River počeo je objavljivati 2002. na Cyberbulevar forumu, a objavljivao je, pored ostalog,  u časopisima “Diogen pro cultura”, “Književno pero” “Zadarska smotra” “Maxminus”  “Jesenjin”, “Kado”, portalima Tuzlarije, BUKA,  Radio Gornji Grad, Kameleon, Knjiga.doznajemo com ,  Internovine i drugim.

Jedan je od 10 koautora knjige poezije “Pod istim nebom”, objavljene 2008. u izdanju DHIRA verlag,  Kusnacht, Švajcarska i samostalnih knjiga “Dovoljno lud”,  “Kroćenje straha” i “Iza oklopa” koje je objavio isti izdavač 2009, 2010 i 2011. U izdanju “Bosanske riječi” iz Tuzle objavljene su njegove knjige “Ne moramo o politici” – izabrani i novi zapisi 2012., te 2013.”Šta ću kad te volim”. Iste godine sudjeluje i u zajedničkom izdanju “Dotaknuti stihom” zagrebačke Kultrue snova. 2014. U izdanju kuće “Paun” iz Tuzle objavljena je knjiga “Četveropis vremena” koja je objedinila izbore iz poezije i proze Samije, Enise, Džemala i Nihada Mešića. Lijepo primljeno multimedijalno izdanje “Da sam rijeka” objavljeno je 2015. u izdanju Biblioteke Lukavac,  Akcije Online i grupe “Lucido”. 2017. godinu obilježila je knjiga “Čekajući dogledno vrijeme” u izdanju Hrvatskog književnog društva iz Rijeke. Početkom 2020. objavljena je njegova deveta knjiga “Hurmašice s čokoladom” u izdanju Poezije Stenka iz Beograda.   Među pjesnicima iz Bosne i Hercegovine, zastupljen je na web stranicama Poetas del mundo,  u Antologiji “Poets for World Peace”, Volume 3, dvije antologije, te u brojnim zajedničkim zbornicima.  Učestvovao je na različitim književnim susretima i festivalima, kao što su “Poetsko ćoše” u Beogradu, “Kultura snova” u Zagrebu, “Međunarodni festival književnosti” u Rijeci “DIMljenje po birtijama u Puli “Poetski maraton Diogen traži čovjeka u okviru “Sarajevske zime”, “More na dlanu” u Biogradu, Pazinu, Rovinju i Puli, Pjesničkoj koloniji na Pagu, manifestaciji „Orfej na Dunavu“ u Kostolcu , pjesničkim karavanima po BiH i Srbiji  te projektu “Balkan – kuća različitosti”. Gostovao je i na festivalima u Sloveniji, u Mariboru i Rušama, te u Danskoj.   

Njegova pjesma “Andrić, Travnik i ja” nagrađena je oktobra 2011. godine na Natječaju HKD “Napredak” za pjesme posvećene liku i djelu Ive Andrića i Travniku dok je “Ne moramo o politici” bila najčitanija pjesma na portalu Primijenjena poezija at http://primpo.wordpress.com/ za 2012. .Poezija Stenka iz Beograda mu je dodijelila povelju “za doprinos u poeziji i saradnji pjesnika”.   Dobitnik je treće nagrade na manifestaciji “Grah za Iliju Ladina” za pjesmu “Pođoh li tamo gdje ljubav me vodi” za 2014. Zbirka “ Čekajući dogledno vrijeme” nagrađena je na Festivalu u Rijeci 2017. kao  za najbolja zbirka pjesama u izdanju HKD-a za 2017. godinu.

 Radovi su mu prevođeni na engleski, njemački, talijanski, makedonski i francuski jezik i prezentirani u radio i TV programima. Njegovi prevodi poezije Gorana Vrhunca i Anke Topić na engleski jezik su također objavljeni u međunarodnom časopisu “Kado” i na internetu. Član je Društva pisaca Tuzlanskog kantona, umjetničke grupe „Lucido“, Hrvatskog književnog društva sa sjedištem u Rijeci, Udruženja balkanskih umetnika sa sjedištem u Subotici… Živi i radi u Tuzli.